NEWS
latest

21 March

ATINA – dom grčkih bogova

Glavni grad Grčke, Atina, jedan je od najstarijih gradova na svetu, sa istorijom od preko 3500 godina. Grad se konstantno razvija i modernizuje, ali ipak, uspeva da zadrži savršenu ravnotežu između savremenog urbanog i drevnog. Atina je postojbina maratonske trke i Olimpijskih igara, i oduvek je bila u samom vrhu turističkih destinacija za posetioce iz celog sveta.


Iznad Atine uzdiže se brdo Akropolj, koje obiluje kompleksom građevina koje predstavljaju remek delo antičkog građevinarstva. Od svih građevina najpoznatiji je svakako Partenon, najveći hram klasičnog antičkog perioda. Sa monumentalnim Dorskim stubovima hram deluje veoma impozantno.

Jedna od najstarijih Atinskih građevina je i Olimpijski Stadion kapaciteta 60.000 mesta. Izgrađen je 335 pre nove ere, i bio je centralno mesto gde su se najbrži sportisti takmičili na stazi dugoj 204 metra u četiri kružne trake. Današnji stadion koji turisti vide replika je nekadašnjeg, i obnovljen je 1896. godine na stogodišnjicu modernih Olimpijskih igara.

Izvor: European best destinations, PlanetWare

Prevod: Redakcija InfoNet Magazina

Fotografije: Guillen Perez, James Dennes, Juan Verni, Kristoffer Trolle, Plet Theisohn,
Robert Anders, Tobias Van Der Elst, shutterstock

« PREV
NEXT »

No comments