NEWS
latest

12 April

Imate li pravog prijatelja pored sebe?


Prijatelji su najveće blago, u to nema sumnje. Ali koliko zaista pravih prijatelja imate oko sebe? 

Kao mlade osobe, u tinejdžerskim danima imamo osećaj da nam je svako sa kim se dobro ismejemo ,,najbolji prijatelj''. S godinama, kako odrastamo, shvatamo da je malo istinskih prijatelja oko nas i smatramo se srećnim ako imamo barem jednog!

Koliko pta vam se desilo da vam prijatelj izneveri i razočara? Da li je to uopšte bilo istinsko prijateljstvo ili samo vaša fatamorgana? 

U vreme licemerja i dvoličnosti, nezadovoljstva i takmičarskog duha koji nam je sa svih strana nametnut, teško je odvojiti ,,žito od kukolja''. Zato vam u današnjem postu otkrivamo 8 znakova PRAVOG prijateljstva!

1. Možete razgovarati o BILO ČEMU - Nema potrebe za izbegavanjem bilo koje teme ili "hodati po jajima" kada razgovarate sa pravim prijateljom. Čak i kad imaju potpuno suprotno mišljenje na datu temu, vi ipak imate osećaj slobode i otvorenosti u razgovoru s njima. Sigurni ste da vaš sukob mišljenja ne može da ugrozi vaše prijateljstvo!

2. Konstruktivna, a ne destruktivna kritika - Pravi prijatelj želi da vam pomogne i da gleda kako napredujete. Nemaju nikakvu korist od vaše propasti i neuspeha. Zato je prijatelj duše transparentan u svojim kritikama i ne pribegava pasivno-agresivnom ponašanju ili pretvaranju. Govori vam uvek dobronamerne kritike, bez želje da vas demorališe, uvredi ili sebe izdigne u odnosu na vas i vi to osećate. Njegove oštre reči shvatate isključivo kao dobronamerne i ne možete im zameriti.

3. Osećate da ste shvaćeni i saslušani - Prijateljska duša vas uvek pažljivo sluša s namerom da razume vaše misli, osećaje, snove ili dileme. S prijateljskom dušom u komunikaciji ćete uvek imati ravnotežu između govorenja i slušanja, oboje ćete razgovarati i slušati jednako. Pravi prijatelj se trudi da ,,hoda u vašim cipelama'', da razume situaciju u kojoj ste se našli iz vašeg ugla.

4. Imate potpuno poverenje u njih - Kada pravom prijatelju poverite nešto osetljivo, oni poštuju vašu privatnost i duboko poštuju poverenje koje ste im poklonili. Oni ne koriste svoja otkrića kao društvene objave vama iza leđa, niti prepričavaju vaše poverljive razgovore. Možete im u potpunosti verovati.

5. Oni poštuju vaše granice - Prijateljske duše nisu agresivne ili zahtevne, prijateljske duše poštuju vašu potrebu za prostorom. U istinski prijateljskom odnosu nema mesta za posesivnost. PRavi prijatelj razume da nije jedina osoba u vašem životu i ostavlja prostor za druge ljude oko vas, prihvata ih i voli jer ih volite i vi.

6. Oni opraštaju i retko kada vam zameravaju - Prijateljska duša je svesna da niko nije savršen, uključujući sebe i zato oni ne žele da zadrže gorčinu. Ukoliko su ljuti ili povređeni, oni vole otvoreno da popričaju. Oprostiće vam vaše sitne nedostatke, ali znaju gde da povuku granicu ukoliko ih izneverite više puta.

7. Oni vide najbolje u vama - Jedan od najdragocenijih darova koji vam prijateljska duša daje je nepresušna ljubaznost i dobra volja. Iako se možda osećate ružno, vaš prijatelj će vas podsetiti na vašu lepotu. Iako se možda osećate netalenstovano, vaš prijatelj će vas podsetiti na vaše veštine. Na taj način, svaki put kada se osećate loše, oni vas razvesele, podsećajući vas na vašu unutrašnju lepotu, snagu i sposobnost.

8. S vama i u dobru i u zlu - Prava prijateljska duša je s vama u najmračnijim noćima i najsjajnijim danima. Verni, saosećajni prijatelj je uz vas kada vam je apsolutno najgore, nudi vam pomoć i podršku - ali i kada ste srećni i uspešni, veseli se s vama i navija za vas. Bez obzira na to u kojoj ste fazi u životu, prvi prijatelj je tu uz vas.






izvor: www.kurir.rs
« PREV
NEXT »

No comments