NEWS
latest

12 April

ŠKRGUĆETE ZUBIMA: Ovu nezdravu naviku ima svaki peti čovek, evo zašto je ona LOŠA

Svaki drugi čovek povremeno škrguće zubima, a svaki peti to radi redovno.

Neki ljudi škripe zubima jedino u snu, što se naziva bruksizmom. Drugi nesvesno tokom dana. U svakom slučaju, takva navika stvara pritisak na zube mnogo veći od žvakanja.

“Pritisak može biti i do 600 kilograma po kubnom santimetru”, rekao je Dietmar Oesterreich, potpredsednik nemačkog dentalnog saveza (BZAEK).

To je štetno, ne samo za zube. Šrkgutanje zubima može da otupi sekutiće i očnjake i da stanji površinu kutnjaka i pretkutnjaka.

“Time se gubi tvrdo tkivo zuba i oni gube prirodni oblik”, kaže Oesterreich. A to znači da će početi da reaguju na hladno i vruće. Delovi zuba mogu da se odlome a krune i plombe da ispadnu.

Mnogi od onih koji pate od bruksizma imaju probleme kada se probude.

“Dvadeset do trideset posto pacijenata osetiće bol u mastikatornim mišićima, vilica će biti ukočena i čuće zvuk kliktanja kada otvore usta”, objašnjava Oesterreich.

“Bol se može širiti u vrat, a nekima će se čak razviti glavobolja, posebno u slepoočnicama”, dodaje psihoterapeut Michael Preibsch.

Bol može da se odagna masažom viličnih mišića i toplim oblogama. Pomaže i zevanje jer opušta mišiće, rekao je Preibsch.

Ali sve to ublažava simptome, a ne leči uzrok, koji je najčešće stres.

Zato bi osobe koje škrguću zubima najpre trebalo da ustanove zašto su pod stresom i onda da pokušaju da ga smanje, recimo autogenim treningom ili nekom drugom metodom relaksacije. Nekad je potrebna i profesionalna pomoć, kaže Preibsch.


Izvor: Domino Magazin
« PREV
NEXT »

No comments