NEWS
latest

19 April

Zagrljaj leči tugu


Zagrljaj, taj najtopliji dodir može da uteši, pruži sigurnost, pokaže ljubav i nežnost, izleči samoću i tugu... Psiholozi tvrde da su nam potrebna najmanje 4 zagrljaja dnevno.

Zagrljaj je najlepši dodir. Čim dođemo na ovaj svet prigrle nas tople majčine ruke. I tako sve počne... Detinjstvo je puno zagrljaja jer se tada i uče prvi zagrljaji. U rukama roditelja, baka, deka, tetki, sakrivali smo se od strahova, a kako smo rasli i sa prvim ljubavima zagrljajem smo iskazivali emocije koje nismo mogli da pretočimo u reči. I već tada smo shvatili da zagrljaj ima lepši jezik ljubavi. A u samo jednom zagrljaju ima toliko mnogo emocija - on može da uteši, pruži mir i sigurnost, podršku, pokaže ljubav, iskaže nežnost, promeni način na koji posmatramo sebe i druge...

Sve to, i mnogo više, može zagrljaj. Toplinom i snagom dva bića spaja u jedno. Leči samoću, tugu, nemoć... Puni nas pozitivnom energijom. Dodir ne ostavlja tragove samo na površini kože, najviše ih ostavlja na duši, tvrde stručnjaci. Ponekad samo prisećanje na nežan zagrljaj, gest ljubavi i najdubljeg prihvatanja, čini da se osećamo dobro i da ga ponovo osetimo, kao da se dogodio pre samo nekoliko sekundi.

Psiholozi tvrde da je uloga dodira u ljudskim životima nezamenljiva i od presudne važnosti za emocionalno zdravlje. Toplina tela i ruku dragih osoba čine da organizam počinje da luči čitav niz hormona zahvaljujući kojima se osećamo dobro. Naučno je dokazano da zagrljaji snižavaju krvni pritisak, povećavaju nivo oksitocina, „hormona sreće“, koji se izlučuje kada osetimo povezanost sa drugom osobom, spuštaju nivo kortizola, „hormona stresa“. Svakodnevnim, malim, usputnim, nežnim, prijateljskim ili ljubavnim, ohrabrujućim ili toplim zagrljajem možemo mnogo učiniti da se bolje osećamo i da budemo bolji. Psiholozi kažu da su nam potrebna najmanje četiri zagrljaja dnevno da bismo održavali, a dvanaest da unapredimo emocionalnu inteligenciju.

Prema jednoj anketi sprovedenoj na preko pet hiljada parova, najbolje funkcionišu veze u kojima ima 150 „posebnih“ trenutaka mesečno. U toj „formuli ljubavi“, zagrljaj zauzima važno mesto. Naime, naučnici tvrde da nam je, pored ljubavi, poštovanja, dobre komunikacije, pažnje, romantike, zajedničkog vremena... potrebno i 3 zagrljaja dnevno, kao bi imali srećan brak ili vezu!

Psiholog Ludvig Lovenstin tvrdi da se najviše veza i brakova raspadne zbog nedostatka dodira! I nije tu stvar u seksu, nego baš u zagrljajima. Mnogi parovi, kaže on, dobiju decu, zaborave da grle jedno drugo, obaveze ih potpuno okupiraju, što na kraju dovede do udaljavanja. Bliskost nestane, a jedino je zagrljaji mogu ponovo oživeti.

Takođe, istraživanja pokazuju da muškarci tokom života dobijaju manje zagrljaja od žena. Za to je krivo pogrešno vaspitanje, predrasude da nije „muški“ pokazati i iskazati nežnost, a dečacima i drugačije „rade“ hormoni, pa oni u detinjstvu imaju manju potrebu za fizičkim dodirom od devojčica.

Ženama zagrljaji znače mnogo više. U jednoj anketi čak svaka treća ispitanica izjavila je da joj iskren, topao zagrljaj nedostaje više nego seks i da bi rado menjala strastvenu noć za nekoliko nežnih dodira.

Seksolozi su jednoglasni da je zagrljaj iskreniji od poljupca i polnog odnosa, jer ne može da se „odglumi“. On nepogrešivo pokazuje da li nam je do nekoga stalo ili ne.

Zimi nam je potrebno više zagrljaja nego leti, tvrde naučnici! Nedostatak dnevne svetlosti loše utiče na raspoloženje i opšte stanje organizma, a čula, tvrde naučnici, zbog manjka toplote i svetlosti zimi „miruju“. Zbog toga ih je potrebno stimulisati što više, pa je grljenje u hladnim danima „obavezno“. Napolju je hladno, jeste li danas nekog zagrlili?


Autor: Jasna Jovanović






Izvor: http://www.novosti.rs
« PREV
NEXT »

No comments