NEWS
latest

15 July

City break putovanje: Padova



U Italiji, u plodnoj vinogradarskoj regiji Veneto, na putu izmedju Verone i Venecije, nalazi se grad Padova. Iako je po svojoj veličini mali grad, Padova je poslovni centar regije Veneto, ali istovremeno poseduje obilje interesantnih umetničkih i verskih sadržaja. Upravo zbog same veličine grada, mislimo da je idealna destinacija za "City break putovanje" jer Vam ne treba mnogo vremena za obilazak i mogućnost da zabeležite kamerom sve ono što Vam se bude svidelo.

Prato della Valle
Basilica di Sant’Antonio
Centro Storico
Palazzo Moroni Sede Municipio di Padova
Memoria e Luce - Monumento ai caduti dell'11 Settembre 2001
Palazzo del Podesta



Kada obiđete Kapelu, Baziliku i Sveučilište u kome je predavao Galileo Galilej, put Vas vodi do jedne od prvih Botaničkih bašti u svetu.

Botanička bašta (Orto Botanico ) u Padovi datira još iz davne 1545. godine i jedna je od najuglednijih, najvećih i najlepših botaničkih bašti u svetu. Raskošna, s bogatim vrtovima, prostire se na površini od 20.664 km2.

U Botaničkoj bašti nalazi se veliki broj biljaka iz celoga sveta, ali istovremeno sa uspehom se uzgajaju se i lekovite biljke od kojih se pripremaju razni medicinski preparati. U ovu baštu stalno pristižu iz celog sveta nove egzotične i posebne retke biljke.

Botanička Bašta sagrađena je u kružnom obliku, nalik satu, unutar koga se nalazi 21 deo raznih podgrupa biljaka. U krugu bašte nalazi se veliki broj divnih fontana, pored kojih se nalaze klupe koje Vas prosto mame da sednete i uživate u razgledanju. Nebesko plavetnilo i raskoš raznovrsnih boja mogu Vas na trenutak odvesti u mislima u udaljene predele iz kojih ove biljke potiču.
Tako npr. možete uz visoka drva bambusa da zamišljate da ste u Africi, ili ako više volite egzotične krajeve, tu je pregršt neobičnih lokvanja sa lepim cvetovima u jarkim bojama. Posebno interesantan deo nalazi se u stakleniku u kome se nalaze razne biljke koje spadaju u grupu mesoždera. Ove biljke mesoždere možete slikati samo iz daljine jer se iz bezbednosnih razloga ne smete previše približiti.
U vrelim letnjim danima, ako ste ljubitelj prirode, kada se umorite od razgledanja raznih gradskih atrakcija, hladovinu i mali predah možete napraviti upravo ovde u Botaničkoj Bašti. Ulaznica za odrasle košta 4 eura, dok je za decu ulaz besplatan.


Autor: Nataša Č. V.






« PREV
NEXT »

No comments