NEWS
latest

20 July

Kako se ponašaju žene kad su zaljubljene a kako muškarci

Udvaranje i flert su od davnina sastavni deo naše komunikacije a o tome kako izgleda udvaranje pročitajte u sledećem tekstu.

Čini se da priroda sa nama ima tačno određene ciljeve. Najvažniji je, izgleda, produženje života i vrste. U tu svrhu obezbedila nas je posebnom vrstom podstrekača koju nazivamo nagoni. Oni se staraju da cilj bude ostvaren. Kao i kod svakog ostvarenja cilja mora se odnekle početi.  

Prvi korak u ovom, od prirode postavljenom zadatku je naravno - kako naći partnera. Zato i nije čudno ako se kaže da je udvaranje univerzalni fenomen i da je prisutan u svim kulturama i vremenskim periodima. Razlikuju se samo načini na koji se ostvaruje.

Određeni dokazi da se, kada govorimo o udvaranju, radi o nečem što možemo smatrati  i delom naše nagonske prirode, leže u činjenici da se i u životinjskom svetu može opservirati ponašanje koje predhodi parenju, a slično je  onom što kod čoveka nazivamo udvaranjem. Recimo, poznat je "ples" pauna koji podrazumeva "šepurenje", isticanje grudnog koša i široko otvaranje svog predivnog, šarenog repa. Miševi međusobno trljaju nosiće dok, recimo, delfini između ostalog "pevaju" prilikom "udvaranja". Neke životinje menjaju svoju boju ili luče određene supstance kako bi privukle partnera. 

Zaljubljenost je opet druga priča, ona (ponekad) nema veze sa udvaranjem.

Nagonska priroda je dopunjena i nekim drugim momentima. Uglavnom se radi o socio-kulturalnim uplivima i normama. Naravno, ne treba zaboraviti i naše individualne razlike koje potiču od same ličnosti i vaspitanja. 

Udvaranje se razlikovalo i u zavisnosti od vremena u kome se odvijalo. Recimo, u 19. veku, odnosno u Viktorijanskom periodu, postojali su tačno određeni kodeksi ponašanja prilokom udvaranja. Svako drugačije ponašanje se smatralo nepristojnim i bilo je socijalno sankcionisano. 
Mlade dame su od najmlađih dana podučavane kako treba da se ponašaju. Mesta susretanja su uglavnom bila tokom balova ili crkvenih ručkova. Ako bi gospodin želeo da odpleše sa mladom damom, morao bi da joj bude predhodno predstavljen. To nije automatski značilo da može da joj se nakon toga obrati u bilo kojoj drugoj situaciji. 

Ako bi želeo pravo poznanstvo, morao je da to učini uz pomoć zajedničkih prijatelja koji bi ga preporučili dami. Nakon zvaničnog upoznavanja, gospodin je mogao da ponudi mladoj dami da je, recimo, otprati kući, šaljući joj poruku u kojoj je moli da bude njen pratioc.






Izvor: lepaisrecna.rs
« PREV
NEXT »

No comments