NEWS
latest

17 July

Sremska Mitrovica: Grad sa dugom istorijom i zanimljivim atrakcijama


Na samo 75 kilometara od Beograda, u pravcu Zagreba, nalazi se Sremska Mitrovica, grad čija prošlost doseže 7000 godina unatrag.

Grad je nekoliko puta iz osnova menjao ime i vladare, ali svakao je najpoznatiji po imenu  Sirmijum iz doba Rimske imperije.  

Sremska Mitovica danas nema ni polovinu broja stanovnika koliko ih je imao nekadašnji Sirmijum, ali zato u ovako malom gradu ima puno atrakcija koje privlače turiste iz cele Evrope. Grad možete kao turista obići u jednom danu, i upravo zbog toga je idealna prilika za "City break putovanje".

Pored toga što možete puno toga videti na malom prostoru, interesantno je i to što se možete vratiti nekoliko milenijuma unazad ....


Šta posetiti u Sremskoj Mitrovici:


  • Carska palata 

Carska palata je natkriveni kompleks koji se nalazi u samom centru Sremske Mitrovice. Na ovom prostoru se nalazi preko 300 kvadrata mozaičkih podova što je I u svetskim razmerama prava retkost, posebno jer se među mozaičkim kockicama nalaze i kockice od zlata. 

U ovoj palati pre osamnaest vekova boravili  su rimski imperatori. Palata ima podno grejanje. U tadašnjem Sirmijumu,palata se nalazila odmah pored cirkusa, rimske verzije stadiona, na kome su se održavale trke konja i kočija.

  • Podzemne ruševine bazilike iz 5. Veka

 Ispod današnje Sremske Mitrovice nalazi se gotovo ceo grad, i to na dubini od svega 5-6 metara. Jedan deo možete videti u suterenu zgrade koja se nalazi u samom centru grada. U pitanju je bazilika iz 5. veka na čijem nalazištu se i danas održavaju liturgije. 

  • Žitni trg

 Nakada Žitna pijaca, danas Žitni trg, na kome se održavaju brojne kulturne I muzičke manifestacije. Najpoznatija manifestacija je “Folk fest” koji se održava svake godine u avgustu i okuplja učesnike iz celog sveta.

  • Peron 1A i železnička stanica

 Na ovoj železničkoj stanici snimljen je poznati film “Skupljači perja”.

  • Najduži pešački most u Evropi

 Najduži pešački most, Most Sv. Irineja, koji povezuje Sremsku i MačvanskuMitrovicu. Impresivne dimenzije mosta omogućile su ds dobije laskavu titulu najdužeg pešačkog mosta u Evropi. Ovaj most ima I jednu zanimljivost, svoju najznačajniju tačku, a na Vama je da je pronadjete ili se raspitate o čemu se radi.

Pored navedenih mesta, ako Vam vreme dozvoli, prošetajte se i do Skulpture Mangulice i Pulina, zatim, Sunčanog sata starog 1.900 godina, pa do keja Brioni i uživajte u pogledu na reku Savu, odmorite se u Gradskom parku, posetite Muzej Srema, i ako ste ljubitelj bureka, svratite u poznatu pekaru Kukić.


Kada se umorite od šetanja gradom, predlažemo Vam da probate neki od specijaliteta u piceriji "XL" u pešačkoj zoni samog centra grada. Sigurni smo da će i hrana  i enterijer ostaviti na Vas poseban utisak. Piceriju ćete još iz daljine prepoznati jer ima ogradu od ramova starih bicikala.


Ako pak više volite reku, tu je onda splav "Krug" na obalama reke Save, gde je za ljubitelje vode pravo uživanje, kako u meniju, tako i u pogledu na reku i čarobne zalaske sunca.



Autor: Nataša V.

« PREV
NEXT »

No comments