NEWS
latest

25 August

Marama može biti mnogo toga, čak i pravo, pravcato umetničko delo

Marama je najjednostavniji, a u isto vreme i najupečatljiviji aksesoar. Taj jedan komad tkanine može dosta toga reći o vama i vašim afinitetima.
Za muslimake marama je versko obeležje, za neke druge žene, feministkinje, alat političke borbe, a njome se može izraziti nacionalni sentiment, kao što je bio slučaj u SFR Jugoslaviji (pionirska marama).

U zapadnoj kulturi marama se najviše koristi kao modni dodatak, izraz damskog stila, a prvi put je široku popularnost stekla u 19. veku
Lagane, fino tkane svilene i kašmirske marame iz Indije obožavale su dame iz visokog društva. Carica Josephine – prva Napoleonova žena – imala je veliku kolekciju (zahvaljujući putovanjima njenog muža), a ubrzo su slične kopije počele da se proizvode i u Evropi, posebno u Francuskoj i Škotskoj.

Moderne marame prešle su dug put od tih, svojevrsnih statusnih simbola do fantastičnih modnih aksesoara koji usrećuju oba pola svih društvenih staleža. Takođe, one su odlične za razne umetničke eksperimente, izražavanje i oslikavanje.

Modna kuća Hermès bila je prva koja je patentirala grafiku na marami – 1837. godine, a ovaj potez inspirisao je mnoge umetnike poput Henrija Matissea, Jeana Cocteaua i Henryja Moorea, koji su marame doživljavali kao idealna platna za realizaciju svojih artističkih ideja. Neke od tih marama bile su ramljene i izlagane po muzejima, a naročito u londonskoj galeriji Lefevre, gde ih ima preko sto.

Marama kao umetničko delo nije strana ni na našem području, a odnedavno ima ih sve više. Nemali broj savremenih domaćih umetnika/ca, po uzoru na svetske majstore ili domišljate modne brendove, bavi se upravo dizajniranjem ili oslikavanjem marama, spajajući modu, grafiku i likovnu umetnost u jednu skladnu celinu.

Ako imate želju da osvežite vaš stil, ili da kupite umetnički rad – učinite obe stvari odjednom – nabavite umetnički oslikane marame. 



Izvor: 42magazin
Fotografije: Pixabay
« PREV
NEXT »

No comments