NEWS
latest

25 August

OPREZ Devojčice već u osnovnoj školi ovako sebi UGROŽAVAJU ŽIVOT!

Čak 38 odsto učenika srednjih škola sunča se u solarijumu, a većina njih je prvi put u 13. godini ušla u ovu kancerogenu kutiju!
Ovo su podaci dobijeni istraživanjem srovedenom u četiri beogradske srednje škole među učenicima trećeg i četvrtog razreda, koje je predstavio doc. dr Dušan Škiljević, zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije na konferenciji povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma .

On tvrdi da je UV zračenje u solarijumu posledica melanoma kod mladih od 18. do 29. godina, a Svetska zdravstvena organizacija svrstala je solarijum u prvu grupu kancerogena. Stručnjaci navode da što ranije odlučite da se kvarcujete u solarijumu, veće su šanse da time rizikujete svoje zdravlje.

Prof. dr Siniša Radulović tvrdi da ako do 30. godine koristite solarijum, šanse da dobijete melanom su šest odsto.

Frapantna činjenica je da je 37,7 odsto ispitanih srednjoškolaca, uprkos ovim podacima, reklo da namerava da nastavi sunčanje u solarijumu.

- Ako ne biste popili vodu za koju znate da je kancerogena, zašto odlazite u solarijum? - rekao je dr Radulović i dodao da su efikasan skrining i inovativna terapija dva fronta na koja se bije bitka protiv najčešćeg raka kože.

Obolelima od melanoma, kojih je svake godine za 650 više, dostupna su dva inovativna leka, ali terapija nije dostupna svima. Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović kaže da je neophodno da se reguliše ovo pitanje.


Autor: Ana Đokić 
Izvor: http://www.blic.rs

« PREV
NEXT »

No comments