NEWS
latest

15 September

Kako je nastala zihernadla

Razmišljajući na koji način da vrati dug od 15 dolara Volter Hant je savijao komad žice među prstima. U jednom trenutku, posle višečasovnog okretanja žice, tog proleća 1849. godine ovaj novator iz Njujorka pogledao je u žičani sklop u svojim rukama i shvatio da pred sobom ima izum, jednostavan i lak za korišćenje, za svakodnevnu upotrebu. Tako je "rođena" zihernadla, pronalazak koji je do današnjih dana ostao popularan i rado korišćen na svim kontinentima. Hant je 10. aprila 1849. patentirao svoju malu napravu a zatim je prodao ovaj patent za 400 dolara i to čoveku kome je dugovao 15 dolara. Ovaj izumitelj je, inače, bio poznat po svojim mnogobrojnim pronalascima, među kojima su bili i specijalni noževi i mašina za šivenje.

Zihernadla je nastala od obične igle, a razlikovala se od nje po sigurnosnom, zaštitnom "poklopcu" na vrhu, koji je štitio od slučajnog ubadanja vrhom igle. Ova naprava se pokazala odličnom za spajanje najrazličitijih vrsta garderobe - od sukanja i pantalona, kao zamena za dugmiće i rajsferšluse, a upotrebljavana je dugo i kao "držač" za pelene. Pravljena je od raznih metala i u najrazličitijim veličinama i u 19. i 20. veku bila je izuzetno popularna pa se bez nje gotovo nisu mogle zamisliti suknje i haljine. Dugo je korišćena i kao nezaobilazni modni detalj napravljen od skupocenih materijala, poput zlata, i ukrašavan vrednim nakitom.

Ljudi su i pre pronalaska Voltera Hanta tragali za napravom pomoću koje će da spoje dva dela tkanine. U svojim pokušajima naročito su bili uporni drevni Grci i Sicilijanci. Njihovi izumi su bili znatno veći od današnje, moderne verzije zihernadle, ali su imali i dve velike mane - na vrhu ovih naprava nije postojao zaštitni poklopac, pa je njeno korišćenje često bilo opasno i izuzetno bolno, i na kraju žica nije bila savijena. To je naravno značilo stalno ispadanje tkanine i njeno ponovno nameštanje.

U vekovima koji su usledili mnogi pronalazači su pokušavali da usavrše ovaj mali izum, ali trebalo je da prođe mnogo stoleća da nastane zihernadla. Uprkos dramatičnom razvoju moderne tehnologije koja je sa sobom donela neverovatan broj novih izuma, zihernadla se i danas često koristi i nalazi se gotovo u svakom domaćinstvu.



Autor: D.I.
Izvor: http://www.politika.rs

« PREV
NEXT »

No comments