NEWS
latest

21 April

10 najbesmislenijih diploma u Srbiji

Malo ko u Srbiji može da se pohvali da je našao posao odmah nakon završenog fakulteta. Štaviše, akademski građani u proseku čekaju oko tri godine na zaposlenje u struci. Apsolutni rekorderi u tome su stomatolozi, istoričari umetnosti, sociolozi i politikolozi koji na birou neretko provedu i po pet godina čekajući na posao. 


Vlada L. (29) završio je u roku politikološki smer na FPN u Beogradu sa prosekom većim od devet. Tokom studija je, kaže, volontirao na više mesta, ali ni to mu nije pomoglo da nakon diplomiranja nađe posao.

- Nema gde nisam tražio posao, ali kad bi čuli za šta sam se školovao, nisu čak hteli da me prime ni na niže pozicije u administraciji. Poruka poslodavca uvek je bila ista - ovoj zemlji nisu potrebni politikolozi - priča Vlada koji se tek nedavno zaposlio u arhivi jedne državne ustanove.

Plata mu, kaže, jedva prelazi 35.000 dinara, ali bar više nije besposlen.

- Upisao sam studije iz ljubavi, ali u ovoj zemlji ta diploma gubi smisao - ističe on.

U još goroj situaciji su tek svršeni stomatolozi, poznati kao rekorderi po čekanju na posao. Oni na birou za zapošljavanje provedu u proseku pet i po godina. I pored toga, za upis na Stomatološki fakultet u Beogradu prošle godine prijavilo se duplo više kandidata nego što ima mesta.

Odmah za stomatolozima idu istoričari umetnosti, a zatim i inženjer metalurgije, lekar opšte prakse, diplomirani menadžer.

Koliko se tek menadžera školuje u Srbiji teško je izbrojati, s obzirom na to da skoro svaki privatni fakultet ima bar jedan smer tog profila. Ipak, nezvanično se procenjuje da ih samo u toku jedne godine diplomira 5.000. Na birou za zapošljavanje trenutno ih ima nekoliko hiljada.

Što se brojnosti nezaposlenih na birou rada tiče, zanimljivo je da najviše ima pravnika i ekonomista. Ipak, oni se tu kratko zadržavaju, ali su uvek brojni, s obzirom na to da su kadar koji najviše školujemo.


Sa kojim diplomama možete da se slikate:

- Stomatolog
- Istoričar umetnosti
- Inženjer metalurgije
- Politikolog
- Lekar opšte prakse
- Organizatori zaštite na radu
- Menadžer
- Profesor fizičke kulture
- Sociolog
- Diplomirani inženjer prerade i obrade drveta 


Izvor: http://www.pressonline.rs


« PREV
NEXT »

No comments