NEWS
latest

27 June

I dalje mnogo problema u upotrebi novih fiskalnih kasa

 Fiskalne kase su nepotrebno opterećenje za škole jezika, programiranja, web dizajna, turističke agencije...

I pored svih novih ažuriranja i dalje ne može da se pošalje predračun preko fiskalne kase, ne postoji zbirni promet u toku dana ili meseca, stalni kupci koji su fizička lica ne mogu da se zapamte u bazi podataka ...

Prema Zakonu o fiskalizaciji svi poreski obveznici, osim poljoprivrednika koji prodaju robu na pijaci i pijačnih prodavaca koji pregovaraju o izuzeću, bili su dužni da od 1. maja promet registruju preko novih fiskalnih uređaja kojima se promet u Poreskoj upravi registruje u realnom vremenu. Međutim, od početka primene novog modela primećeno je mnogo problema. 

Zastupnica udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije Milena Amon je rekla da ima slučajeva da nove fiskalne kase čak ne mogu ni da saberu iznos, da često platne kartice ne “prolaze” kroz kasu zbog čega prodavci gube kupce. “Skandalozno je da neke kase nisu u stanju ni da saberu iznos”, rekla je Amon.

Amon je rekla da Poreska uprava nije predvidela šta će da rade poreski obveznici za vreme dok je kasa u slučaju kvara u servisu, jer upotreba starih kasa u tom periodu po zakonu nije dozvoljena pa privrednicima ostaje mogućnost da rizikuju i plate kaznu ili obustave rad u tom periodu. Dodala je da je priča da privrednici neće imati dodatnih troškova netačna jer umesto troška od oko 500 dinara za internet, tu uslugu sada plaćaju 2.000 mesečno.


Problemi u turističkim agencijama

Turističke agencije koje su članice Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) na vreme su obavile fiskalizaciju i počele su da koriste nove fiskalne kase, kažu njihovi predstavnici. Ipak, naglašavaju da im veliki problem predstavlja evidentiranje avansnih prometa, koje su u obavezi da rade.

"Ako imate nekoliko uplata, na primer pet rata, vi izdajete tih pet fiskalnih avansnih računa, a na primer Galebove kase i dalje ne mogu da povezuju", kaže za Novu ekonomiju predstavnica UTAS-a, Ana Ječmenica.

Kako objašnjava, kada putnik ode na put radnici u turističkim agencijama moraju ručno da traže i da poništavaju te račune u fiskalnim kasama.

"Samo jedna osoba treba to da radi. Finansijski nam je udar što smo do sada mesečno održavanje plaćali 400, 500 dinara, a sada je na primer 1.800, 1.900 dinara", kaže Ječmenica.

Izuzev toga, na šta se kako dodaje, troši mnogo vremena, uvođenje nove fiskalizacije 2022. nije im predstavljalo prevelik problem.

"Oni nama zahtevaju da evidentirami svaku uplatu i svako od kolega to radi. Pri izdavanju tog finalnog fiskalnog računa vi morate da poništite te avansne račune koje ste izdali, to je petostruki posao", kaže sagovornica Nove ekonomije.

"Tu su sada najveći problemi, svakako verujem da će posredstvom ministarstva da se iznađe neko rešenje koje će biti zadovoljavajuće za sve", ddoaje Ječmenica.

Pored toga, druge kolege iz UTAS-a kažu da se dešava dosta kažnjenja na avionskim linijama, kao i da se otkazuje dosta letova.

"Imamo problem sa prtljagom u Londonu, to je problem koji će definitivno da se dešava na svim evrospkim aerodromima, tako da verujem da će avionski saobraćaj ove godine biti dosta otežan, pogotovu uz ove doplate za gorivo koje sve avio-kompanije sada traže da se plaća retroaktivno", naglašava predstavnica UTAS-a.

https://www.ktv.rs

https://novaekonomija.rs



« PREV
NEXT »

No comments