NEWS
latest

09 November

Otkriveno šta je pisalo u Ajnštajnovom pismu djevojci koja ga je odbila

Pismo koje je nobelovac Albert Ajnštajn (Einstein) rukom napisao mladoj ženi koja ga je, očigledno, zainteresirala tokom boravka u Italiji 1921. godine, danas će biti ponuđeno na aukciji u Jerusalemu.

Na aukciji će biti predstavljeno i pismo koje je Ajnštajn 1928. godine napisao kolegi Hermanu Mincu, a u kojem je izložio ideje za svoju “treću fazu teorije relativiteta” i fotografija na kojoj Ajnštajn puši lulu.

Oktobra 1921, Ajnštajn je putovao u Firencu, u posjetu svojoj sestri, kada je saznao da mlada studentica hemije po imenu Elizabeta Pičini živi u stanu iznad.
Ajnštajn koji je tada imao 42 godine zainteresirao se da upozna 22-godišnju ženu, inače kćerku čuvenog hemičara, ali je ona bila suviše stidljiva i odbila ga je.

Napuštajući Firencu, Ajnštajn je ostavio potpisano pismo na njemačkom jeziku, sljedećeg sadržaja: “Naučnici, pred čijim sam nogama ležao i sjedio puna dva dana, za prijateljsku uspomenu”.

U njemačkom jeziku, inače, fraza “ležati pred nečijim nogama” izraz je za pokazivanje ljubavi.

U oktobru prošle godine kuća “Viner” prodala je još jedno Ajnštajnovo pismo s njegovim razmišljanjima o sreći za 1,3 miliona dolara.

– Ajnštajnove predmete prodajemo već dugo, i to sa velikim uspjehom. Ljudi širom svijeta zainteresirani su za Ajnštajna, ne samo za njegovu matematičku i fizičku stranu, već i za njegov lični život – rekao je Gal Viner (Wiener), direktor aukcijske kuće.


Izvor: avaz.ba

« PREV
NEXT »

No comments