NEWS
latest

03 May

Gutenbergova štamparija i revolucija u komunikaciji

Pronalazak mašine za štampanje, Johana Gutenberga predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji, ma koliko to nama zvučalo neobično. To je događaj koji je promenio kako funkcioniše svet.


Naime, pre Gutenbergovog pronalaska celokupno znanje je bilo u rukama povlašćenih. Knjige su se samo prepisivale, i stoga su bile izuzetno skupe. Uglavnom su ih prepisivali monasi u manastirima, i prepisivanje jedne knjige je trajalo mesecima. Zato su kopije bile retke, pa je celo dostupno znanje bilo u rukama aristokratije i crkve. Pored glavnih univerziteta su postojali prepisivačke radionice, koje su se trudile da studentima olakšaju posao, ali je i dalje svako kopiranje bilo izuzetno sporo i trajalo mesecima.

Nije bilo moguće obrazovati narod ili širiti nove ideje, jer nije bilo načina kako da se informacije zabeleže i distribuiraju velikom broju ljudi. Običan narod je bio primoran da se oslanja na svoje pamćenje i pričana predanja, a svako drugo znanje mu je bilo nedostupno. Povrh toga se često dešavalo da dostupne knjige i tekstovi budu pisani na jeziku koji narod ne razume, kao što je grčki ili latinski, pa je to dodatno otežavalo bilo kakvo obrazovanje i širenje informacija.


Sve se to promenilo nakon Gutenbergovog pronalaska, koji je omogućio da se za jednu nedelju odštampa do 500 kopije jedne knjige. On je bio vešt zanatlija sa višedecenijskim iskustvom, pa je tako i mogao da se napravi jednu tako korisnu, ali složenu napravu.

Nažalost, on svoj pronalazak nije uspeo da dobro unovči, i smatra se da je umro u siromaštvu, ali je njegov izum imao dalekosežan uticaj. Gutenberg sam nije mogao da pretpostavi, kakve će posledice imati njegov izum, on je naprosto bio praktičan.

Izum je imao veliki broj protivnika,  naročito od strane katoličke crkve, jer je mogućnost štampanja knjiga značila da sada svako može da štampa i tumači Bibliju po svojoj volji, a to crkvi nije odgovaralo.

Smatra se da je Francuska revolucija i ukidanje feudalizma, prva dalekosežna posledica štamparske mašine, jer se ona desilo samo zato što je štampanje letaka, knjiga i pamfleta za veliki broj ljudi postalo izvodljivo.


Izvor: http://www.daliznate.com

« PREV
NEXT »

No comments