NEWS
latest

08 June

Želite da iznajmite sobu na Mesecu – „Roskosmos“ će vam uskoro to i omogućiti

Ruska svemirska agencija navodno na Mesecu gradi sofisticiranu bazu na nuklearni pogon koja će biti dostupna svima koji imaju dovoljno novca da plate ovaj vid smeštaja. 

Višemilionski projekat trebalo bi da bude predstavljen za devet godina. Pod imenom "Patron Moon" ovaj objekat od 70 tona moći će da primi do 50 neustrašivih i bogatih ljudi koji požele da provedu vreme na Zemljinom satelitu, kako saznaje RIA Novosti posle uvida u dokumenta „Roskosmosa“.

Lunarna baza, biće podeljena u tri „paviljona“, a strujom će se snabdevati iz male nuklearne elektrane.

Projekt vredan 462 miliona dolara na prvi pogled deluje previše futuristički, ali u kompaniji tvrde da imaju jasno razrađen plan njegove izgradnje. U prvoj fazi „Roskosmos“ će sav građevinski materijal potreban za izgradnju baze poslati na Mesec super teškom raketom, koja nosi ime sibirske reke, „Jenisej“.

Kada "Patron Moon" dospe na površinu Meseca počeće se sa ukopavanjem i montiranjem. Baza za spuštanje, stambeni blok i „višenamenski blok" biće sastavljeni i povezani sa malom nuklearnom elektranom.

Da bi pokrio troškove istraživanja i razvoja, „Roskosmos“ će ponuditi bazu za iznajmljivanje, ali loša vest za zainteresovane je da će cena smeštaja biti od 10 do 30 miliona dolara. Dobra vest je, da pošto će baza biti spremna tek posle 2028. godine, potencijalni putnici će imati priliku da do tada uštede ili zarade potrebna sredstva.

Rusija, zajedno sa drugim svetskim silama, ima ambiciozan program istraživanja Meseca. Plan je da se u narednoj deceniji izgradi dovoljno snažno lansirno vozilo koje će omogućiti stvaranje stalne baze na površini Meseca.


Izvor: http://www.rts.rs


« PREV
NEXT »

No comments