NEWS
latest

25 December

Odakle potiče krasnopis?

Iz Kine: Krasnopis je umetnost lepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Savremena definicija krasnopisne veštine glasi: „umetnost davanja forme znakovima na izražajan, humoristički i vešt način”. 


Krasnopis se proteže od funkcionalnih i ručnih zapisa do prefinjenih umetničkih komada, gde ručno pisani tragovi uzimaju prvenstvo nad čitkim pisanjem. Veština krasnopisa se razlikuje od tipografije i neklasičnih ručnih pisanja. Ovakav vid pisanja se nastavlja do veštog načina izražavanja u formama različitih pozivnica, slovnog dizajna – tipografija, originalnih ručno pisanih natpisa, logo dizajna, uverenja, mapa i drugih radova koji uključuju pisanje (npr. prikaz slovne umetnosti). 

Osnovni pribor za krasnopis je: krasnopisno (kaligrafsko) pero (različitih širina u zavisnosti od veličine teksta, papira i dr.), olovka (može da bude obla ili zaoštrena – najčešće se zaoštrava na šmirgli samo jedna strana) i četkica. Mastilo za pisanje je obično vodootporno i mnogo manje viskozno u odnosu na mastilo koje se koristi pri štampanju.


Izvor: Da li znate? 
http://www.politika.rs

« PREV
NEXT »

No comments