NEWS
latest

16 April

Šta je CV?

CV (lat. Curriculum Vitae, eng. Resume) ili biografija jeste obavezni deo prijave za posao. Njegova svrha je da predstavi Vas i Vaše stručne kvalifikacije potencijalnom poslodavcu. CV je dokument koji ima jasnu namenu i da biste dobro napisali svoj CV to ne smete zanemariti. Pisanju CV-a se treba ozbiljno posvetiti. Odvojite vreme samo za to i ne brzajte. Sastavljanje CV-a shvatite kao Vaš glavni posao, prvi veliki korak koji Vas vodi ka željenom zaposlenju. Ne pomišljajte da Vaš CV niko neće čitati i da se on šalje „reda radi". Kada se prijavljujete za posao dokumenti koje ste poslali, a najviše CV, „govore" umesto Vas, zastupaju Vas i ukoliko to ne učine na prihvatljiv način teško da ćete dobiti poziv za intervju i priliku da detaljnije predstavite sebe. Tu nema popravnog i ne očekujte da će Vaše greške naići na razumevanje.

Najveći broj poslodavaca vrši selekciju kandidata najpre na osnovu pristiglih CV-a. To je Vaša prva i jedina šansa da skrenete pažnju potencijalnog poslodavca na sebe i da se on zainteresuje da zaposli baš Vas. Da biste bili prepoznati kao ozbiljan kandidat nije dovoljno da imate samo tražene kvalifikacije, već i da ih u najboljem mogućem svetlu predstavite nekome ko Vas uopšte ne poznaje. Pisanju CV-a, stoga, treba pristupiti veoma ozbiljno pazeći na svaki njegov detalj. 

CV je ulaznica u svet čiji deo želite da postanete. On nije garancija da ćete u njemu i ostati, da ćete se snaći, da ćete biti zadovoljniji, da će Vas svi prihvatiti kako Vi želite. Ali ako je Vaša ulaznica neodgovarajuća, onda ništa od toga ne možete ni saznati. Prvi korak je, jasno Vam je, obezbediti sebi važeću ulaznicu.


Greške u pisanju CV-a

Vrlo često kandidati za razgovor greše u pisanju CV-a. Neke od tih grešaka koje ne treba sebi da dozvolite su:

Previše dug CV. Cela informacija koju želite da saopštite potencijalnom poslodavcu, treba da bude što je moguće kraća i jasna. Ne koristite više reči nego što je potrebno.

Previše korišćenja prvog lica “Ja". Ako u skoro svakoj rečenici koristite “Ja”, unosite veliku dozu arogancije.

Štamparske i gramatičke greške. Mnogo je važno da dobro proverite tekst CV-a, da vam se ne bi potkrala koja greška. Štampane i gramatičke greške potencijalni poslodavac može protumačiti kao nedostatak interesovanja ili kao kompjutersku nepismenost.

Neorganizovanost. Podaci u CV-u treba da budu organizovani u nekoliko delova, i to: lični podaci, obrazovanje, radno iskustvo, strani jezici…

Loše oblikovan tekst. Izaberite lep font za vaš CV. Tekst treba da bude složen po stavkama izmedju kojih ima dovoljno mesta, da potencijalni poslodavac može da skenira informacije bez neotrebnog mučenja dok čita neuredne redove i pasuse.Izvor: http://www.zenasamja.me

« PREV
NEXT »

No comments