NEWS
latest

23 April

Žičani Ili Bežični: Koji Kompjuterski Miš Je Za Vas?

Bežični miševi su postali pristupačniji korisnicima jer je tehnologija dosta napredovala pa samim tim su i cene sada niže. Imaju nekoliko prednosti u odnosu na klasične žičane miševe, ali ako niste stručni i kupovina miša za računar može biti jednako teška kao i recimo kupovina televizora, grafičke kartice, monitora, štampača… i bilo kog drugog tehničkog uređaja. Ukoliko niste dovoljno stručni za to, nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da se odlučite da li da uzmete bežični ili žičani miš. 

Ovo su miševi kakve većina vas zna i veoma su rasprostranjeni. Imaju dosta prednosti u odnosu na bežične, ali isto tako i mana. Pa hajde da vidimo šta je to bolje kod žičanih nego kod bežičnih.


Žičani miševi

1) Jeftiniji su

Iako su bežični postali dosta jeftini, ipak su žičani još jeftiniji. Oni su tu oduvek i njihova cena je sada dosta niska. Ako biste poredili dva identična miša od kojih je jedan žičani a drugi bežični, ovaj prvi će biti makar malo jeftiniji.

2) Baterija

Žičani se napajaju putem USB kabla (ili PS/2 porta koji se danas više ni ne koristi) koji inače i služi za prenos informacija. To je dovoljno napajanje za miša da funkcioniše i još dodatno može napajati LED rasvetom u njemu. Dok kod bežičnih morate paziti na bateriju i ako ste gejmer ne želite da vam se isprazni u sred partije.

3) Nema smetnji

Bežični miševi komuniciraju sa računarom pomoću neke postojaće tehnologije, kao što su Bluetooth i Wireless. Koliko god ove tehnologije danas bile napredne, može se desiti, pod nekim uslovima, da dođe do smetnji i da ometa vaš rad sa mišem na računaru. Pogotovo ako imate dosta bežičnih uređaja u blizini koji rade sa istom tehnologijom. Žičani miševi nemaju taj problem i ne morate brinuti o smetnjama iz okoline.

4) Bolji odziv i senzitivnost

Kada je miš povezan sa računarom pomoću žice, nema kašnjenja tj. poznatog „laga“. Ovo je veoma bitno gejmerima i dizajnerima jer njima treba miš koji je dosta precizan i pouzdan. Veliki DPI sa nula kašnjenja u 100% slučajeva je moguće ostvariti samo sa žičanim mišem.

5) Sve-u-jednom rešenje

Nano prijemnici signala bežičnih miševa mogu da se lako zagube jer su veličine USB priključka. Kod žičanih to ne može da vam se desi jer su i miš i USB priključak vezani žicom. 


Bežični miševi 

1) Veća mobilnost

Ako putujete znate koliku glavobolju zadaje taj kabel od miša kada trebate da ga priključite u laptop. Bežični miševi su mobilniji i možete ih postaviti na bilo koju ravnu površinu oko sebe bez brige da li će kabel negde zapeti. Takođe, kada se pakujete dodatni kabel uvek pravi malo veći nered.

2) Manji otpor

Meni lično najveći problem kod žičanih je bio taj što kabel često zapne negde. Često se dešava da zapne baš kada moram da brzo pomerim miša sa jednog kraja podloge na drugi kako bih izbegao pogodak u igrici. Kada miš nema kabel, slobodan je i samim tim vi imate veću slobodu manipulacije nad njim.

3) Udaljenost

Osim ako nemate miša sa kablom od 5 metara, bežični miševi se mogu koristiti sa veće udaljenosti nego žičani. Recimo, možete se udobno smestiti u krevet i mišem upravljati računarom, ili povezati miša na pametni televizor (engl. Smart TV) i iz fotelje upravljati njime.

4) Ujedinjena tehnologija

Logitech-ova nova „Unifying“ tehnologija ima za cilj da poveže više bežičnih uređaja na jedan USB port. To je svakako velika prednost jer ćete imati manje kablova i manje zauzetih USB portova u računaru. Ovakve tehnologije se razvijaju i verovatno će uskoro sve postati bežično.

5) Tehnologija napreduje

Iako su bežični miševi malo skuplji od žičanih i imaju određenih nedostataka, tehnologija napreduje i biće sve bolji i bolji. Već sada postoje gejmerski bežični miševi koji po specifikacijama nadmašuju žičane i problem sa kašnjenjem je gotovo izostavljen. Bežična tehnologija ima budućnost i treba joj dati šansu.

Saveti

Koji miš je za koga? Ukoliko niste do sad pronašli sebe u ovim stavkama iznad, evo nekoliko smernica u crtama.

Žičani miš:
  • Ne želite da brinete o bateriji
  • Profesionalni ste gejmer 
  • Želite brži odziv i maksimalnu preciznost

Bežični miš:
  • Želite veću slobodu
  • Nervira vas kada kabel zapinje
  • Želite da koristite miša za još neke uređaje (npr. TV, laptop…)
  • Često putujete i bitna vam je mobilnost
  • Ne volite kablove oko računara


Izvor:  Edukacija / Economy.rs
« PREV
NEXT »

No comments