NEWS
latest

14 March

Čaj od kamilice

Kamilica, samonikla biljka 

Kamilica (botanički naziv Matricaria chamomilla) potiče iz istočne Evrope i Bliskog istoka a sada je ova lekovita biljka dobro poznata i rasprostranjena širom Evrope. Kamilica se danas i uzgaja ali u velikoj meri raste kao samonikla biljka na neobradjenim poljima.

Pošto nam je svima lako dostupna i nije skupa lekovita svojstva kamilice se često potcenjuju što je velika greška, zato podsećamo da je za Anglo Saksonce kamilica bila jedna od sedam svetih biljaka.

Stari Egipčani kamilicu su koristili kao lek protiv groznice, reume, sunčanice, nesanice, lošeg varenja. Danas se ova lekovita biljka najčešće preporučuje za lečenje stomačnih tegoba, upala, protiv stresa i alergija. 

Naziv Matricaria chamomilla potiče od latinskog naziva "majka" kao asocijacija na to se upotrebljava protiv bolesti koje pogadjaju zene.

Sada za one koji možda ne znaju da kažemo da je lekoviti deo biljke cvet i to da se kamilica bere u vreme cvetanja tokom aprila i maja meseca. Narodna medicina kamilicu rado preporučuje za širok spektar bolesti i tegoba kao što su: bolovi u stomaku, loše varenje, razne upale organa za varenje, gastritis, grčeve, bolne menstruacije. Poznata po svom blagom delovanju kamilica se često primenjuje kod dece i protiv grčeva u stomaku kod beba.

Čaj od kamilice ima umirujuće dejstvo pa je koristan za ublažavanje stresa, protiv nervne uznemirenosti, razdražljivosti, psihičke iscrpljenosti, nesanice. Posebno se preporučuje za ublažavanje nesanice kod dece. Čaj od kamilice priprema se jednostavno tako što se jedna mala kašikica čaja prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi 5 minuta da odstoji zatim procedi i pije, najbolje bez šecera.

Kamilica je dobrodošla i za lecenje kožnih oboljenja jer pospešuje zarastanje rana, umiruje upalu i iritaciju. Često se primenjuije za ginekološka ispiranja i ispiranja očiju.

Čaj od kamilice takodje je koristan za inhalaciju disajnih organa protiv prehlade, alergijskog rinitisa i slično.

Kamilicu svakako treba upotrebljavati i kao prirodno sredstvo za negu lepote. Ukoliko se samo jednom nedeljno umivamo čajem od kamilice imaćemo lepšu i negovaniju kožu lica.

Ispiranje kose nakon pranja čajem od kamilice neguje kosu a plavoj kosi daje zlatnu boju i lepši sjaj.

Kamilica i mleko preporučuju se kao lek protiv bolnih menstruacija i to u vidu obloga koji se priprema tako sto se jedna velika kašika cvetova kamilice prelije sa 2 dl vrelog mleka. Nakon nekoliko minuta procediti, dok je još toplo nakvasiti gazu ili drugu odgovarajuću tkaninu pa drzati oblog preko stomaka.




Izvor; priroda-leci-sve.com
« PREV
NEXT »

No comments