NEWS
latest

13 December

Netaknuta priroda: Rijeka Crnojevića


Ako putujete kroz Crnu Goru, primetićete da na svakom koraku nailazite na mesto, naselje ili seoce koji imaju svoju jedinstvanu istorijsku priču. Crna Gora ima velika prirodna bogatstva, prelepu morsku obalu, pet nacionalnih parkova, mnogo jezera i kulturno-istorijskih spomenika, i sve ovo prosto mami turiste na obilazak, razgledanje, odmor i divljenje.




Istorija Crne Gore isprepletana je veoma burnim događajima i puna je različitih događaja i priča o njima. Tako, jedna od tih čuvenih priča je i priča o dinastiji Crnojevića i malom ribarskom mestu Rijeci Crnojevića u blizini Cetinja.  

Prva zapisana reč o ovom mestašcu počinje sredinom 15. veka, kada je tadašnji vladar Crne Gore Ivan Crnojević preneo sedište države i crkve na ovo područje. Mestašce i reka  dobiše ime po njegovoj lozi - Crnojevića.







Ako idete putem iz pravca Srbije, Rijeka Crnojevića se nalazi  na putu između Podgorice i Cetinja. Kada skrenete prema samom mestašcu putem koji vas vodi nailazite na fantastičan pogled na istoimenu reku, koja je ujedno i deo velikog i poznatog Skadarskog jezera.

Kada uđete u samo naselje Rijeke Crnojevića imaćete utisak kao da je ovde vreme zaustavljeno. Veoma malo se toga promenilo od čini se šesdesetih godina prošlog veka. Zgrade u centru su stare sa prilično oronulim fasadama. Jedino novo i sređeno je šetalište duž reke sa nekoliko ekskluzivnih I lepih restorana. Trenutno tu živi oko 200 stanovnika, uglavnom meštana. 



U samom mestu su očuvani pojedini ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića. Možete videti podrumsku prostoriju davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad Obodske štamparije, u kojoj je štampana prva ćirilična knjiga "Oktoih prvoglasnik" 1494. godine.

Ovde je otvorena i prva apoteka u Crnoj Gori, kao i prva radionica za izradu oružja. Rijeka Crnojevića je tokom 19. i početkom 20. veka bila najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar. Najpoznatiji proizvod  ovog mesta je sušena i dimljena riba ukljeva i skadarski krap, poznata i veoma ukusna vrsta divljeg šarana.


Pored fascinatnog pogleda na samu reku koji je i najviše fotografisan, veoma privlačan za turiste i ljubitelje dobre fotografije je i stari  Danilov most iz 1853. godine, kao i kuća "Svetog Petra" .












Ako ste na proputovanju kroz Crnu Goru, ovo je idealno mesto za kraći odmor i uživanje u netaknutoj prirodi Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera.


Tekst i fotografije:  N.V.

« PREV
NEXT »

No comments