NEWS
latest

18 September

Dvorac kao iz bajke Neuschwanstein

Dvorac Nojšvanštajn (Neuschwanstein) je verovatno jedna od najpoznatijih, a svakako i najlepših gradjevina ove vrste na svetu, koja zbog svoje nestvarne romantične lepote zaustavlja dah velikom broju posetilaca i turista. Upravo zbog toga što svojim izgledom podseća na "Zamak kao iz bajke" poslužio je čuvenom Volt Dizniju kao inspiracija za crtani film "Uspavana lepotica". Ne dugo zatim, u Diznilendu je napravljena i replika ovog zamka.

Zamak Nojšvanštajn nalazi se u Bavarskoj, pet kilometara od grada Fisena, 1040 kilometara od Beograda, na uzvišenim liticama stena u podnožju Alpa koje okružuju guste šume. Tornjevi zamka uzdižu se tako visoko da se čini kao da paraju nebo iznad oblaka. Zamak je sagradio stidljivi nemački kralj Ludvig drugi. Još kao mali Ludvig II je voleo bajke i legende, bio je zaljubljen u muziku Riharda Vagnera, i duboko inspirisan francuskim kraljem Lujem XIV. Ludvig II nije doživeo da vidi svoj zamak u punom sjaju, jer je umro relativno mlad pod misterioznim okolnostima.

Kada je sa 18 godina krunisan za kralja nakon smrti svoga oca Maximilliana II, došao je na ideju da sagradi ovaj nestvarno lep dvorac, a inspiraciju je pronašao u legendi o vitezu labudu Lohengrinu. Samog Ludviga su zvali “kraljević-labud”, jer je celi dvorac Neuschwanstein ukrašen labudovima: slikama, skulpturama … pa i sam naziv dvorca u prevodu znači "nova labudova stena". Čitav dizajn dvorca protkan je idejom i pričom o nemačkom legendarnom vitezu od Longrina, zvanom Vitez Labud, iz opere Riharda Vagnera.

Kamen temeljac za izgradnju dvorca postavljen je 5. Septembra 1869. godine. Dvorac nikada nije do kraja izgrađen, a kraljeva želja bila je da se posle njegove smrti dvorac sruši, što na svu sreću, njegovi naslednici nisu ispoštovali. 

U unutrašnjosti dvorca od predviđenih 228 odaja, završeno je samo 15 prostorija. Prostorije su uređene u stilu neoromanike, ali na žalost, posetiocima nije dozvoljeno da slikaju unutrašnjost dvorca.

Palata obuhvata stražarnicu kod ulazne kapije, kulu, vitešku kuću sa kvadratnom kulom i citadelu, sa dve kule na zapadnom kraju dvorca. Ceo efekat koji ovaj dvorac ostavlja je veoma teatralan, kako spolja, tako i unutra. Uticaj kraljeve ličnosti se vidi u celom dvorcu, posebno zbog toga što je on lično uzeo učešće u dizajniranju i dekoraciji.

U završenom delu zamka nalazu se soba sa kraljevskim tronom, u kojoj je čuvena stolica od dragulja i stakla. Na zidu iznad, naslikano je 12 Apostola sa Hristom, a šest kanonizovanih kraljeva su naslikani na delu poda koji okružuje tron.

Iznad samog trona naslikan je Isus. Pravi tron nikada nije završen do kraja. Ova slika govori o Ludvigovom pogledu na sebe kao kralja, koji je tu postavljen po milosti Božijoj.

Uprkos srednjovekovnom izgledu, dvorac Nojšvanštajn prepun je, za ono vreme kada je sagradjen, pravih čuda tehnoloških dostignuća. U dvorcu se za potrebe dobijanja energije koriste parne mašine, razvedena je električna energija, ima moderno provetravanje, savremen vodovodni sistem na svim spratovima i grejne cevi.

Prelepu panoramu celog kraja, kao i sam dvorac, možete videti sa mosta (Marienbrucke) nad kanjonom reke Polat koja se svom silionom obrušava u ponor.  Most je postavljen 100 metara iznad litica stena, i za one koji se plaše visine ovaj obilazak sigurno uliva strah i ostavlja Vas bez daha.

Dvorac Nojšvanštajn  je danas pod zaštitom UNESCO-a, a godišnje dvorac poseti 1,3 miliona turista i predstavlja jednu od najomiljenijih turističkih destinacija u Nemačkoj.
Marijin most nad kanjonom reke Pollat


Posetiti zamak, zakoračiti unutra, zaista znači biti deo bajke...











Jezero Alpsee

















Ako ste u mogućnosti da posetite ovo mesto, budite sigurni da će Vas dvorac  Nojšvanštajn oduševiti. Cena obilaska dvorca po osobi je 12 eura. Autobus za kružno putovanje do Neuschwansteina iznosi 2,6 eura po osobi. Kočija do dvorca iznosi 6 eura po osobi u jednom smeru, a parking za ceo dan iznosi samo 5 eura. Dvorac je otvoren svaki dan od 9:00 do 18:00 sati, od marta do oktobra. Najveće gužve su u maju i septembru.


Tekst i fotografije: Nataša Č.V.

« PREV
NEXT »

No comments