NEWS
latest

18 September

Mi ovo radimo, a u inostranstvu je to uvredljivo

Neke stvari koje svakodnevno radimo i smatramo potpuno normalnim, u nekim stranim zemljama su uvredljive i nepoželjne. 

Dok radimo svakodnevne stvari na određen način, smatrajući da je to tako "prirodno" i "normalno", ne razmišljamo koliko su nam ustvari kultura i društvo odredili kako ćemo da jedemo, da se smejemo, oblačimo, pokazujemo poštovanje... Evo primera koji pokazuju da naše uobičajene radnje nisu praksa u drugim zemljama.  

Bakšiš - U Japanu i Južnoj Koreji bakšiš smatraju uvredom. Radnici duboko veruju da su dobro plaćeni za svoj posao i dobro ga rade. Njima ne treba novčani podsticaj. Sedeti na zadnjem sedištu taksija - u Australiji, Novom Zelandu, i u nekim delovima Irske, Škotske i Holandije smatra se nepristojnim ako ne sednete na mesto suvozača. To je pitanje jednakosti.

Palac gore - Na bliskom Istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignut srednji prst.

Smejanje otvorenih usta - u Japanu se ovakav smeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka.

Akademskih 15 minuta kašnjenja - koji su za nas koliko-toliko prihvatljivi u nekim zemljama kao što je Nemačka, smatra se veoma bezobraznim, jer to znači da ne cenite tuđe vreme.

Doći na vreme - s druge strane Latinska Amerika, pogotovo Argentina, ima nepisano pravilo da se na večeru uvek kasni.

Jedna ruka u džepu - smatra se arogantnim potezom u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji. Korišćenje leve ruke kada radite bilo šta - u Šri Lanki, Africi, Indiji i na bliskom Istoku nije se uvek koristio toalet-papir, već leva ruka. Za njih je kao šamar u lice kada vide da neko koristi levu ruku za rad.  

Otvaranje poklona odmah - u Kini i Indiji cepanje ukrasnog papira pred darivaocem i otvaranje poklona pokazatelj je gramzivosti. Pokazivanje tabana – u arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana smatra se nepoštovanjem drugog, jer se smatra da je to najprljaviji deo našeg tela pošto dodiruje zemlju.
Ispijanje tuđeg alkohola - Nepristojno je da pijete alkohol koji niste doneli na zabavu u Norveškoj. Dok je kod nas normalno da donesete flašu piva, a pijete šta vam se prohte.
Muškarac bez majice - u Južnoj Koreji muškarci nose majice čak i na plaži.

Hrana van restorana ili kuće - Dok je kod nas normalno da prezalogajimo nešto na ulici, u autobusu, na radnom mestu... u Ruandi i Japani smatra se neprihvatljivim.

Dodirivanje - Ako grlite ili dodirujete nekog u Kini, Koreji, na Tajlandu ili bliskom Istoku, možete da ga uvredite. Poštovanje tuđeg intimnog prostora varira od zemlje do zemlje.
Postavljanje određenih pitanja - Naše "kako si, šta radiš, šta ima novo" u Holandiji, na primer, smatraće se kao da zabadate nos u tuđu privatnost.

Odbijanje hrane - Nekad kad odemo kod nekog odbijemo posluženje iz pristojnosti ili da ne bismo namučili domaćina, a u Libanu bi se za takav potez domaćini ozbiljno naljutili. Uzimanje poklona bez prethodnog odbijanja - u Japanu i Kini se očekuje da nekoliko puta odbijete poklon pre nego što ga uzmete, dok se kod nas oberučke prihvata, često bez ičega za uzvrat.

"Čišćenje" tanjira - Kada pojedete sve iz tanjira obično znači da vam se obrok veoma dopao, a domaćinu pokazujete koliko ste uživali. U Kini, Rusiji, na Filipinima i Tajlandu to znači da ste još gladni i da domaćin treba da vam donese još hrane.


Izvor: http://mondo.rs

« PREV
NEXT »

No comments