NEWS
latest

18 September

Crni čaj



Sve o crnom čaju i njegovoj dugoj tradiciji

Crni čaj ima veoma dugu tradiciju i dugu listu lekovitih svojstava. Zahvaljujući svojim kvalitetima to je ubedljivo najpopularniji i najprodavaniji čaj u zemljama zapadnog sveta iako se u sferi herbalne medicine zeleni čaj intenzivnije propagira.

Crni čaj je u stvari tamniji "rodjeni brat" zelenog čaja jer i jedan i drugi potiču sa iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. Ova dva srodnika imaju još jednog "brata" kojeg englezi takodje rado piju. Njegovo je ime "white tea" (beli čaj). O tome da li ce od listova biljke Camellia sinensis nastati crni, zeleni ili beli čaj odlučuje proizvodjač čaja primenom različite vrste obrade.

U tom procesu jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentirao i tako dobio tamnu boju i prodorno bogat ukus.

Zatim, u odnosu na svoju "braću" on sadrzi i najveći nivo kofeina što znači da se izmedju ostalog, proizvodi od listova koji rastu na vrhu biljke. Iz tog razloga ne može se u globalu govoriti o tome koliko kofeina sadrži jedna šoljica crnog čaja ali u svakom slučaju dosta manje od jedne šoljice kafe.

Širom sveta konstantno se vrše ispitivanja na temu lekovita svojstva crnog čaja na osnovu čijih rezultata se na prvom mestu ističe blagotvorno dejstvo na naš kardiovaskularni sistem. Redovno ispijanje crnog čaja sprecava začepljenje arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga.

Na Boston University School of Medicine sprovedeno je jednomesečno ispitivanje u koje su bile uključene dve grupe srčanih bolesnika. Jedna je tokom tog perioda pila samo vodu a druga po četiri šolje crnog čaja dnevno. Nakon mesec dana, u grupi ispitanika koji su pili crni čaj ustanovljeno je za oko 50% poboljšano stanje na oslabljenim krvnim žilama što znatno umanjuje faktor rizika od eventualnog srčanog ili moždanog udara.

Osim ovog uticaja na arterije, crni čaj direktno deluje na srce, mozak i funkciju disanja. Jačina kojom ovaj čaj deluje na naš organizam povećava se sa većim stepenom kofeina koji može imati u sebi jer je to najbitnija supstanca koja nadražuje ove vitalne centre.

Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, što doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakše ućimo, pamtimo, komuniciramo...

Zatim, crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad mišića i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brže reakcije.

Zahvaljujući kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, sto doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije oseća.

Isto tako, crni čaj deluje stimulativno na rad srca i krvotok.

Što se tiće njegovih antioksidativnih svojstava ona su odmah pored zelenog čaja koji je po tome nadaleko čuven, kao što im je vrlo sličan i kompletan sastav. 

Na Milton Schiffenbauer Pace University ustanovljeno je da crni i zeleni čaj deaktiviraju viruse, što podrazumeva i herpes. Prema nekim istraživanjima crni čaj unistava i bakterije, posebno one koje mogu zagaditi organe za varenje i izazvati proliv. Ispijanjem šoljice crnog čaja imamo šansi da uništimo bakterije i viruse u ustima.

Pa, ovaj ugodan istočnjacki napitak koji se već odavno preselio na Zapad zaista može biti od velike koristi za naše zdravlje. O uživanju da i ne govorimo. Oni koji razmišljaju o tome bave se proizvodnjom crnog čaja sa dodatkom različitih i neverovatnih aroma medju kojima je čak i čokolada. Za prave ljubitelje čaja kvalitetan crni čaj predstavlja istinski užitak kojem ne treba ama baš ništa dodavati niti oduzimati.

Ako se sada pitate šta je za vas bolji izbor. Zeleni čaj o kojem se toliko priča ili crni o kojem se ćuti? Ukoliko podnosite kofein slobodno odlučite sami i svakako nćete pogrešiti.

Napomena: Preterani unos kofeina može imati vrlo štetne posledice po organizam pa sa njim treba biti oprezan. 


Izvor: http://www.priroda-leci-sve.com

« PREV
NEXT »

No comments