NEWS
latest

08 April

Lokvanji sa Skadarskog jezera


Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu, i proglašeno je Nacionalnim parkom 1983. godine, a posebno je zaštićeno upisom na listu "Wetland" (tresetišta) kao područje od međunarodnog značaja.


Nacionalni park Skadarsko jezero poseduje izuzetno bogatstvo ptičjih i ribljih vrsta, kao i bujnu vegetaciju močvarnog tipa. Biljni svijet je raznovrstan, sa više od 25 retkih i endemskih, zakonom zaštićenih vrsta. Svakako najlepši, bar za mene, su beli i žuti lokvanji, kojih ima najviše od juna do avgusta meseca, i koji pokrivaju veliki deo jezera.


Lokvanji su višegodišnje biljke sa velikim srcolikim listovima, i belim i žutim cvetovima, koji plutaju po površini vode. Kada nema vetra, na Skadarskom jezeru se “čuje” tišina, tišina okružena sa predivnim lokvanjima.





Ako ste na letovanju u Crnoj Gori i imate mogućnost da se provozate nekim od turističkih čamaca po Skadarskom jezeru, budite sigurni da će Vas jezero i cela netaknuta priroda oduševiti i da ćete poželeti da napravite stotine fotografija ovog jedinstvenog mesta.



"Nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao priroda"
Nikola Tesla



.. Svako od nas ima svoju tišinu ... tišinu koju ne mora pravdavati nikome ...











Sve što  proživljavamo samo je jedna od milion mogućih staza kojima hodamo ....






Tekst i fotografije: N.V.


« PREV
NEXT »

No comments