NEWS
latest

20 July

Drezden, Firenca na Elbi


Na obalama reke Elbe, leži grad Drezden, jedan od najzelenijih nemačkih gradova, prošaran šumom, parkovima i baštama. Nalazi se na istoku zemlje i glavni je grad Saksonske oblasti. Drezden je grad bogate istorije. Još daleke 1800. godine kompozitor Vilijam Vagner je predstavio javnosti svoja dela.


Iako je totalno urušen i razoren posle Drugog svetskog rata i godinama stagnirao pod komunističkom vlašću, Drezden se uzdigao kao Feniks iz pepela i danas predstavlja centar kulturne i zabavne scene u Evropi. Zaostavštine Saksonskih kraljeva restaurirane su i ponovo su se uzdigle u svoj svojoj slavi i sjaju.


U samom srcu Drezdena nalazi se Semper Opera, izgrađena daleke 1814. godine od strane nemačkog arhitekte Gotfrida Sempera. Pored izvođenja nezaboravnih dela klasične muzike, posetioci mogu uživati i u delima čuvenih majstora pera kao što su Gete, Šekspir ili Molijer.


Drezden zovu još i ,, Firencom na Elbi " zbog svojih prelepih građevina u renesansnom i rokoko stilu. Grad se takođe može pohvaliti najvećim umetničkim muralom od porcelana na svetu. 

To je ,, Procesija Prinčeva ", 101 metar dugačak rad vredan divljenja u koji je umetnuto 25.000 porcelanskih pločica, i koji predstavlja paradu Saksonskih prinčeva i vojvoda koji odaju počast hiljadugodišnjoj vladavini Vetin dinastije.


Izvor: tripsavvy.com 
Prevod: Redakcija 

Fotografije: Bert Kaufmann, dronepicr, Joe Goldberg, Jose A., 
Marcus Pink, Polybert49, Max A., Zeitfixierer


« PREV
NEXT »

No comments