NEWS
latest

19 September

Septembar na Bledu

Grad i jezero Bled nalaze se u Sloveniji, na oko 50 km severozapadno od centra Ljubljane, 25 km od austrijske granice, u kotlini na nadmorskoj visini oko 575 metara. 

U samom gradu ima nekoliko termalnih izvora koji se koriste za bazene u hotelima Toplice, Park i Golf. Bledsko jezero po nastanku spada u prirodna jezera tektonsko-lednickog porekla protočnog tipa. U jezeru ima 19 ribljih vrsta.



Bled je bajkovito mesto, sa mnoštvom interesantnih turističkih atrakcija. Stari zamak na strmom brdu Grad nalazi se na 614 metara nadmorske visine i sa njega se pruža sa jedne strane romantični pogled na jezero a sa druge strane obronci Alpa. Zamak ima svoj muzej, vinariju, kapelu i malu štampariju. Cena ulaska u zamak je 9 eura.

Jezero možete istažiti sami čamcem ili njihovim tradicionalnim brodovima nalik venecijanskim gondolama. Cena po osobi je 9 eura za brod a iznajmljivanje čamca je 12 eura za sat vremena.


Ako volite vožnju fijakerom, cena vožnje za 2 osobe oko jezera je 40 eura. Okolina Bleda je jako interesantna i živopisna. Samo par minuta vožnje vas deli od različitih godišnjih doba. Obavezno treba posetiti klisuru Vintgar sa vodopadom, Bohinjsko jezero, izvor Save, ski centar Vogel koji je u okviru nacionalnog parka Triglav i Kranjsku Goru sa Planicom. O fotografijama koje možete napraviti na ovakom jednom obilasku ... suvišno je komentarisati ...



Tekst i fotografije: Nataša Č.V.


« PREV
NEXT »

No comments