NEWS
latest

13 November

Jezera ispod površine kriju mnogo više nego što smo mislili

Ispod mirne površne jezera odvija se jedan dinamičan proces tačnije seizmički talas neprimetan svima osim seizmometrima, koji se kreće po zemlji baš kao kada se talas valja uz obalu.

Rezultati najvnoije studije Univerziteta u Juti otkrili su da su u jezerima uočeni mali seizmički talasi koji mogu pomoći da se predvidi kada će jezero da se smrze, ali kada i odmrzne. Osim toga, kontantni izvori seizmičke energije u zemlji koja se nalazi u okolini bacaju novo svetlo na geologiju oko jezera. 

“Ovo je fenomen“, kaže Kejt Koper sa Univerziteta – “Nije nam jasno kako se stvaraju“ 

Seizmolozi već dugo znaju da okeanski talasi tokom vetra stvaraju male seizmičke talase, tačnije mikroseizme. Oni nastaju tako što talasi prolaze preko dna okeana i međusobno komuniciraju, a deo su pozadinske seizmičke buke u obalnim područijima. Naučnici sada otkrivaju da se isto dešava i u jezerima. Do sada su mikroseizmi snimljeni na nekoliko jezera u SAD i Kanadi, a tim sada želi da otputuje u Kinu i istraži karakteristike njihovih jezera. 

Mikroseizmi se ujedno smatraju i svojevrsnim “rendgenom Zemlje“. Seizmički talasi putuju kroz različite vrste geološkog materijala različitim brzinama, pa posmatranje promene u talasima od tačke polaska dosta otkriva o materijalima koji se nalaze ispod površine Zemlje. Dok naučnici ovake seizmičke talase prave veštački, Koperova kaže da jezera to rade prirodno – “Bilo bi potrebno mnogo vremena da se veštački generizuje ovakva vrsta energije“ 

Otkrivanje mikroseizama je značajno zato što se na taj način tačno zna kada će jezero da se zamrzne i odmrzne. Mikroseizmi se nastavljaju ponovo na proleće kada se jezero odrmzava, a umesto oslanjanja na satelite sada ovaj proces može pratiti autonomni seizmometar.



Izvor: B92.rs

« PREV
NEXT »

No comments