NEWS
latest

27 October

Građani strahuju od epidemije

Građani strahuju od epidemije: Male boginje u Nišu, dete hitno hospitalizovano


Uzorci hitno poslati na analizu u Beograd!

Nakon što je na Kosovu i Metohiji od malih boginja obolelo više od 100 ljudi, a dvoje preminulo, ovaj zarazna bolest pojavila se i u Nišu.

Zbog sumnje da je jedno dete iz Niša obolelo da malih boginja, uzorci će biti poslati na analizu, prenose Niške vesti. Iz Instituta za javno zdravlje uveravaju da nema mesta panici, i da su kućna izolacija i analize redovna procedura u ovakvim slučajevima.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Instituta za javno zdravlje, prof.dr Zoran Veličković ističe da se radi o uobičajnoj proceruri.

Podvig lekara u Nišu: Zahvaljujući njima, ovim ljudima su spasene ruke!

"U petak će rezultati biti poslati na analizu u Institut „Torlak“, koji je referentna ustanova. Rezultate analize očekujemo u utorak ili sredu. Postoji zakonska i stručna obaveza da se svaka sumnja prijavi, da bi se preuzele odgovarajuće mere, između ostalog i potvrda dijagnoze. Na osnovu kliničke slike nije moguće postaviti dijagnozu jer malih boginja davno nije bilo", kaže Veličković.

"Prema njegovim rečima dete se nalazi kod kuće i ne ide u vrtić. Prof dr Veličković još jednom je apelovao na roditelje da vakcinišu decu, jer je vakcija jedina zaštita od ove opake bolesti.

Prema podacima niškog Doma zdravlja, procenat vakcinisane dece u prvih devet meseci porastao je za 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, i sada iznosi 59 odsto. Odziv za revakcinaciju MMR vakcinom je oko 80 odsto, dok je prošle godine bio oko 46 odsto.

Građani strahuju da se bolest ne proširi na ostale gradove u Srbiji, ali nadležni tvrde da mesta panici nema, jer su preduzete mere pojačanog nadzora, i apeluju na vakcinaciju koja je jedina zaštita od morbila.

Epidemije malih boginja prethodnih godina sporadično su se javljale u Srbiji, i pre nego na Kosovu i Metohiji zabaležene su u Sremskoj Mitrovici, a u novembru prošle godine u Kruševcu.


Prvi simptomi:

- Osip po telu

- Temperatura iznad 38,5 stepeni

- Kašalj

- Kijanje

- Konjuktivitris


Izvor: Niškevesti/BKTVNews

« PREV
NEXT »

No comments