NEWS
latest

29 October

Preživeo je grom, a ubio ga bahati vozač

Violeta Stanojević (47) iz Kruševca neutešna nakon što je njen suprug poginuo na radnom mestu. Osmog novembra trebalo je da proslave 28 godina braka. Planirao da Novju godinu proslavi sa dvoje unučića


NEKO ti upropasti ceo život. Budimir nije umro jer je bio bolestan. Profesor koji je radio obdukciju rekao nam je da bi dočekao stotu. Sada, da oprostim ne mogu. Da se utešimo, i to ne možemo. Samo očekujemo da tužilaštvo radi po pravdi i po zakonu.

Ovako, za "Novosti", kroz suze priča Violeta Stanojević (47), čiji je muž Budimir (49) poginuo u noći između utorka i srede, oko sat iza ponoći, na Bulevaru Nikole Pašića u Kruševcu. Dok je na svom radnom mestu praznio kontejnere usmrtio ga je bahati vozač koji je izgubio kontrolu nad automobilom.

Budimir je bio zaposlen u Javnom komunalnom preduzeću "Kruševac". Kobnog dana samo je radio svoj posao, poštujući propise, ne štedeći svoje ruke i leđa. Praznio je kontejner i lopatom čistio zaostalo smeće, uvek u trećoj smeni, skoro 13 godina. Za udovicu Violetu njen suprug je bio više od muža i saborca u životu. Zajedno su prošli i preživeli već jednu golgotu - martovski pogrom 2004. godine. Sada je samu čeka još jedna borba.

- Nikada nije podigao glas na decu, meni je kroz šalu govorio ako mi nešto zamera - priča nam tiho neutešna supruga Violeta. - Čekali su nas srećni dani. Osmog novembra trebalo je da proslavimo 28 godina braka, a u subotu je trebalo da otputujemo za Minhen, da podržimo našeg sina koji je na Državnom prvenstvu šminkera.

Violeta nam otkriva da su iz rodnog Lipljana, gde su živeli od ugostiteljstva, prebegli u centralnu Srbiju i krenuli od nule.

- Od jedne male kuće, napravili smo mali raj. Deca su rasla, a mi vredno radili - priseća se Violeta Stanojević. - Budimir je uvek bio u trećoj smeni, da bi preko dana stizao da poradi oko malina, bašte, svinja, pilića. Ubijen je čovek koji je živeo velike snove. Planirao je da Novu godinu proslavi s unučićima. Planirao je da radi i da gradi.

Nije ništa Budimiru bilo teško. Neposredno pre tragedije, uspeo je da za svega tri dana sa majstorima uvede grejanje u kuću. Najbolji prijatelj Željko sa suprugom Slađanom napravio je roštilj kako bi se počastili. Veselili su se rođaci i celo selo. A onda je usledio šok...


U četvrtak se blizu 400 uplakanih ljudi opraštalo od Stanojevića, koji je sahranjen na groblju u selu Trmčare, na oko 20 kilometara od Kruševca. Jer Budimira su pre samo nepuna dva dana ispratili na posao. Pored plate, redovno je zarađivao i pohvale...

Budimir je iza sebe ostavio sinove Aleksandra (26) i Nikolu (21), ćerku Tatjanu (25), majku dvoje mališana. Za njim žali i njegov rođeni brat Živorad sa porodicom i otac Vladimir, koga je odani sin redovno obilazio na Kosmetu. Prognanik, domaćin, veseljak, majstor, baštovan, poljoprivrednik, suprug, otac, deda. Sve je to bio Budimir Stanojević. Obraćajući se tužnom skupu, paroh dvoranski otac Milan Krstić, podsetio je na dobrotu pokojnog Stanojevića i rekao da treba da se tuguje, ali ne i da se pada u očajanje.


A to će, kažu njegovi brojni prijatelji, biti najteže. Jer, Budimir, Bucko kako su ga zvali svi koji su ga voleli, poginuo je dok je čistio Kruševac, poštujući pravila, noseći fluorescentni prsluk preko uniforme. Ni kolege iz komunalnog nisu bile svesne da im je drug i kolega nastradao iza leđa. Vatrogasci su isekli deo automobila, ali pomoći Stanojeviću nije bilo. Otkinutu desnu nogu položili su preko tela i pokrili ga.


POD DEJSTVOM NARKOTIKA?

U MUP je rečeno da se vozač S. Đ. (28) iz Kruševca sumnjiči za izvršenje teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Tereti se da je upravljajući automobilom udario radnika JKP koji je sakupljao smeće, a zatim u đubretarski kamion koji je bio zaustavljen zbog utovara smeća. Vozač i suvozač su zadobili povrede. Nezvanična saznanja govore da na mestu tragedije nisu primećeni tragovi kočenja, kao i da je vozač bio pod dejstvom narkotika.


Autor: S. Babovic
Izvor: http://www.novosti.rs

« PREV
NEXT »

No comments