NEWS
latest

23 November

Evo kako vam neprimetno kradu novac i podatke!

ABC7 I-Team otkrio je da se ovaj novi način digitalne prevare najlakše primjenjuje na tzv. wave and pay karticama

U šoping centrima i na železničkim stanicama u poslednje vreme pojavila se nova vrsta krađe novca sa bankovnih kartica. Lopovi upoznati s novom tehnologijom bez puno muke mogu pokrasti vaše podatke sa platnih i kreditnih kartica, bez da ih uopšte i dotaknu, piše Dejli Mejl.

Sve što je potrebno jestr da lopov sa RFID (čitačem koji otkriva radiofrekvenciju) bude udaljen od vas 15 santimetara. To mu omogućava "skidanje" podataka s vaše kartice dok je ona još u vašim rukama i naizgled zaštićena.

ABC7 I-Team otkrio je da se ovaj novi način digitalne prevare najlakše primjenjuje na tzv. "wave and pay" karticama.

"Potrebni uređaji za sprovođenje ove prevare su veoma pristupačni i mogu se vrlo lako pronaći na internetu", naglasio je David Brijan, stručnjak za bezbednost kompanije "Trustvejv", javlja Dejli mejl.

Ako se čitač nalazi u granicama dometa tokom plaćanja "wawe and payom", čitač će automatski uhvatiti signal koji emituje kartica u svega nekoliko sekundi. Informacije koje čitač "pokupi" mogu se koristiti pomoću uređaja koji košta između 300 i 400 dolara, a koji kopira kreditne kartice.

Kompanija "Norton" ističe da će ove godine čak 70 odsto kreditnih kartica biti podložno ovom novom načinu digitalne krađe, zato bi valjalo biti na oprezu.


Izvor: Dnevno.hr

« PREV
NEXT »

No comments