NEWS
latest

10 November

Otkriće koje bi moglo da promeni sve što znamo o Evropljanima

Priča o poreklu modernih Evropljana dobija novi obrt, zahvaljujući najnovijim istraživanjima.


Stručnjaci su na osnovu DNK analiza i matematičkog modelovanja otkrili da su lovci-sakupljači mnogo više doprineli našoj genetici, nego što se ranije mislilo. Neolitska plemena su mnogo puta stupala u kontakt sa imigrantima iz Anadolije u današnjoj Turskoj, tokom perioda od 3.000 godina. 

Studije koje je sproveo Medicinski fakultet na Harvardu imale su za cilj da otkriju kako je protok genetskog materijala oblikovao evropsku populaciju u periodu neolita, u periodu oko 15200. godine pre nove ere. 

Dejvid Rajh i njegove kolege analizirali su genome 180 ostataka ljudi iz Mađarske, Nemačke i Španije, iz perioda između 6000. i 2200. godine pre nove ere. Onda su napravili matematičke modele koji simuliraju kako su drevne populacije dolazile u komunikaciju jedne s drugima i rezultati su pokazali da su se mnogo češće ukrštale, nego što se to ranije mislilo. 

"Naši rezultati nude mnogo detalja o našem razumevanju interakcije i mešanja populacija. Gotovo svi uzorci su pokazali prisustvo gena lovaca sakupljača, više nego njihovih lokalnih predaka. To sugeriše da su promene u genetskom sastavu posledica trajnog kontakta sa lovcima-sakupljačima, dugo posle inicijalnog susreta", stoji u radu. 

Neolitski period, poznat i kao novo kameno doba, bio je poslednja faza kulturne i tehnološke evolucije praistorijskih ljudi. Iz njega nam je ostao kameni alat, poliran i naoštren, kao i konačno okretanje poljoprivredi. Iz ovog perioda ljudske istorije potiču i trajna naselja, kao i veštine poput grnčarstva i tkanja. 

Naučnici su otkrili da su u sve tri proučavane regije, pridošlice poljoprivrednici iz Anadolije bili u dugom kontaktu sa starosedeocima, tokom više stotina godina. Upravo zbog toga, ostavili su specifičan genetski potpis u svakoj geografskoj regiji. Izveštaj nove studije objavljen je u časopisu "Nature".

Izvor: vesti-online.com


« PREV
NEXT »

No comments