NEWS
latest

15 November

PLAĆANJE VRTIĆA DO PETOG U MESECU Roditelji koji to ne učine biće u velikom PROBLEMU

Roditelji mališana koji idu u privatne vrtiće moraće da plaćaju usluge do petog u mesecu, ili će na subvencije čekati tridesetak dana duže! 


Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak juče je na sastanku sa predstavnicima oko 170 privatnih predškolskih ustanova u Beogradu predstavio novi obrazac, koji bi trebalo da pojednostavi i ubrza proceduru dobijanja povraćaja novca za boravak u privatnim vrtićima. Njime je predviđeno da od narednog meseca roditelji samo uz jedan zahtev godišnje mogu da dobijaju refundaciju. Umesto njih, dokaze o uplati i zahteve za plaćanjem Sekretarijatu za obrazovanje dostavljaće predškolske ustanove, do petog u mesecu.

- Zahtev koji su roditelji do sada svakog meseca popunjavali sada bi trebalo da dostave do kraja meseca i da on važi dok i rešenje za refundaciju novca, odnosno do septembra sledeće godine. Sledeći korak je potpuna digitalizija, koja će omogućiti da se beleži tačna dolaznost dece i obračunava iznos refundacije. Time bi se lakše kontrolisala dolaznost i vršio obračun, a sami roditelji bi mogli da dobijaju novac već do 10. ili 15. u mesecu - objasnio je Gak za "Blic". 

To znači da će i roditelji morati da budu redovniji u plaćanju boravka u privatnim vrtićima ako žele da na vreme dobijaju povraćaj novca: kako vrtići petog u mesecu dostavljaju Sekretarijatu listu onih koji su platili, mame i tate koji zakasne moći će tek narednog meseca da dobiju refundaciju.

- Dešava se da neki roditelji tek 17. u mesecu dostave dokumentaciju i onda 20. pitaju šta je sa refundacijom. Sada, oni koji nisu redovne platiše, moraju da znaju da nećemo biti u mogućnosti da im uplatimo novac ako oni ne plate vrtić na vreme - napominje Gak i ističe da to ne znači da roditelji gube pravo na refundaciju.

On je podsetio da Grad za dane kada deca ostanu kod kuće vraća 50 odsto dnevne ekonomske cene boravka, zbog čega je neophodno više kontrolisati njihov dolazak u privatne vrtiće. 

- Nedopustivo je da privatni vrtići rade od osam sati ujutru, a državni od šest. Zbog toga, od septembra sledeće godine ograničićemo da roditelji svoju decu mogu da dovode od sedam do 10, eventualno 12 - najavio je Gak i dodao da su mišljenja predstavnika privatnih vrtića o ovome podeljena.

OBDANIŠTA IPAK NEĆE POSKUPETI

Novim Zakonom o obrazovanju i vaspitanju, lokalna samouprava može da dotira "do 80 odsto ekonomske cene vrtića", dok je ranije bilo obavezno da roditelji plaćaju 20 odsto. To, međutim, prema rečima nadležnih, ne znači da će biti poskupljenja. 


Autor: Milica Rašić
Izvor: blic.rs

« PREV
NEXT »

No comments