NEWS
latest

18 December

Austrija: Predlog buduće Vlade – 12 sati rada dnevno!

Posebno zaposlenima u industriji, građevinarstvu i turizmu planovi buduće Vlade mogu da donesu promenu radnog vremena. Nedavno objavljen plan o uvođenju mogućnosti 12-satnog radnog dana u Austriji izazvao je reakcije u celoj zemlji.
U Austriji radno vreme iznosi 8 sati na dan, a najviše je  dozvoljeno 10 sati rada dnevno (u posebnim slučajevima). Ukupno nedeljno radno vreme iznosi  40 sati (najviše 50 nedeljno). To znači da već sada postoje modeli po kojima je poslodavcu moguće da zaposleni rade 10  sati na dan (50 nedeljno).Prekovremeni sati se u principu plaćaju (50% više nego obični), ali mogu biti uračunati i u platu kao paušal ili se nadoknaditi kao slobodno vreme. Moguća je i mešovita naknada (u novcu i radnom vremenu).

Šta predviđa plan buduće Vlade?
Šefovi ÖVP i FPÖ, Sebastian Kurz i H.C. Strachesu pre par dana objavili plan po kome će nedeljno radno vreme ostati 40 sati (a dnevno 8 sati), ali će se zakonom dozvoliti rad do 12 sati dnevno. Poslodavac će o tome morati da se dogovori s Radničkim savetom (Betriebsrat). Ako je firma mala ili iz drugog razloga nema Radnički savet, onda će dogovor uslediti direktno sa zaposlenima. Ovaj plan je izazvao različite reakcije. Privreda (industrija, turizam itd.) je zadovoljna, dok su predstavnici zaposlenih (sindikati, Radnička komora), strogo protiv. U nastavku objašnjavamo o čemu se zaista radi  u planu buduće vladajuće koalicije.

Pod kojim uslovima će smeti da se radi 12 sati na dan?
Pregovarači koalicione vlade S. Kurz i H.C. Strache naglašavaju da nemaju nameru da menjaju nedeljno radno vreme od 40 sati, već samo da omoguće njegovo „drugačije raspoređivanje“. To znači da 12 sati rada neće biti pravilo, nego “samo” zakonska mogućnost. Tokom „obračunskog perioda“ (npr. godinu dana), sati koji prelaze dozvoljeno dnevno radno vreme će se sabirati  i zaposleni će moći da ih koriste kao slobodne  dane.

Firme, dakle, ne žele da zbog “strogog” zakona o radnom vremenu gube naloge, a ni da isplaćaju skupe prekovremene sate. Pitanje je, naravno, koliko će biti dug period za obračun. Što bude duži, to će biti manja mogućnost da zaposleni zarađene prekovremene sate dobiju u novcu. To bi bio slučaj samo ako potrebe firme ne bi baš nikako dozvolile da se svi zarađeni sati iskoriste za vreme obračunskog perioda.

Zašto se industriji, građevinarstvu i turizmu posebno dopada novi predlog?
Industrijalci su oduševljeni ovim planom, jer bi im „fleksibilnije“ radno vreme omogućilo da blagovremeno izvršavaju naloge. Za građevinarstvo je vrlo važno da radnici tokom sezone smeju što duže da rade. Vreme za odmor bi bilo izvan sezone, a firme u tom slučaju ne bi morale da im se isplaćuju prekovremene sate. Turizam je zadovoljan ne samo 12-satnim radnim danom, već i planom da se vreme obaveznogodmora između dve smene sa sadašnjih 11 sati skrati na 8. Na primer, tako bi kelner mogao da radi do ponoći, pa da već od 8 ujutru služi i doručak. Za trgovinu nova mogućnost nema velikog značaja, osim kada je mnogo posla, npr. oko Božića.

Zašto Radnička komora i sindikati negoduju?
Buduća austrijska Vlada želi da se poslodavci i radnicio broju radnih sati i nadoknađivanju njihovog viška ubuduće dogovaraju češće (i direktno) na nivou firmi. Sindikalci se plaše da je konačni cilj da se na osnovu takvih pregovora kolektivni ugovori dovedu u pitanje, pa na kraju i ukinu. Oni se sklapaju za svaku branšu posebno i nastaju u pregovorima poslodavaca i sindikata. Za zastupnike zaposlenih nije u redu ni namera da se prekovremeni sati ne isplaćuju. Ako zaposleni rade duže, a višak sati mogu da koriste samo kao slobodne dane, onda im neto-zarade više uopšte ne bi rasle.

Predstavnicima buduće vladajuće koalicije je, kako ističu, važno da trajno osiguraju konkurentnost austrijske privrede.To, po njihovim rečima, može da se postigne ukoliko se ubuduće “omekša” zakon o dozvoljenom dnevnom radnom vremenu. S druge strane  tvrde da novi model i zaposlenima donosi korist. Doduše ne novčanu, ali je i slobodno vreme (1:1 od devetog do dvanaestog sata) dragoceno, pošto mogu više da se druže s porodicom.

Ovo su planovi budućih koalicionih partnera. Da li će se, kada i u kojoj meri realizovati, ostaje nam da vidimo.  
https://www.etsy.com/shop/artproductshop

Izvor: http://dijaspora.tv
« PREV
NEXT »

No comments