NEWS
latest

05 December

Vaspitačici Jeleni nije se svidelo šta deca uče u vrtiću, pa je sama samcijata napisala knjigu za njih

Ona je sama sastavila knjigu za predškolsku decu u nameri da ih što bolje pripremi za izazove škole i budućeg života


U vihoru stalnih reformi obrazovanja jedna vaspitačica je želela deci iz svog vrtića da pruži najbolji mogući start na najvećoj životnoj prekretnici - prelasku iz sveta dece u svet odraslih. Sada je rešila da pomogne svim mališanima u Srbiji.

Jelena Koprivica godinama vodi grupe predškolske dece u jednom vrtiću u Novom Sadu. Knjige koje se koriste, prema njenom mišljenju, ne podstiču decu da se uključe u nastavu. Ili su knjige suviše ozbiljne pa deca sa manjkom pažnje ne mogu da ih isprate, ili su mali udžbenici suviše nalik slikovnicama pa se deca tek u prvom razredu susreću sa pravim knjigama.


Jelenin udžbenik "Sveznalac" decu uči šta su emocije. Ova vaspitačica smatra da je prepoznavanje ljubavi, sreće, tuge neophodno da bi deca međusobno bolje živela. U drugom delu udžbenika deca treba da uz pomoć nalepnica daju značenje određenim pojmovima. Poslednji deo knjige rezervisan je za ono što i odrasle ljude najviše plaši - matematiku. 

- Dovoljno je da deca prepoznaju jedan broj. Oni pamte na osnovu prepoznavanja oblika. Ne treba insistirati da broj napišu, to treba da rade u školi - kaže ova vaspitačica.

Ona smatra da mlade generacije ne odlaze u školu dovoljno pripremljene i da zato imaju problem sa praćenjem nastave.

Jelena Koprivica je svojim sredstvima i znanjem dala konkretan doprinos reformi obrazovanja u Srbiji.

- Najeću podršku sam imala u porodici i kolegama - kaže ova preduzimljiva vaspitačica.

Ona naglašava da su crteži u knjizi autorsko delo umetnika sa kojima sarađuje. A kako izgleda njena knjiga pogledajte u snimku:


Izvor: telegraf.rs
« PREV
NEXT »

No comments