NEWS
latest

19 March

OPREZ: Riba bez ribe?

Jeste li se ikada zapitali šta zapravo jedete kad jedete riblje štapiće? Riblji štapići, omiljena hrana među decom, pun je svega, a najmanje ima ribe. Pre ćete u njima pronaći skrob, pšenično brašno ili recimo kvasac...

U zamrznutim ribljim štapićima nema zdravih sastojaka ribe

Posle informacija iz Amerike i Velike Britanije da u proizvodima od ribe često nema one vrste koja je navedena na deklaraciji, već neke druge, jeftinije i potrošači u Srbiji se sa pravom pitaju da li u ribljim štapićima i drugim prerađevinama ima baš one vrste ribe koja je navedena na pakovanju?

Riblji štapići - praktični su i poprilično ukusni. I sve bi bilo super kada ne bi bilo te izdajničke deklaracije. Ona ne može skriti podatak kako se u ovim štapićima nalazi samo 22 posto ribe. a negde i manje.

U ribarnici je barem jasno. Kad kupiš ribu, dobiješ ribu i samo nju. Tu nema nikakve filozofije niti sitnih slova.

"Ne postoji pravilnik koji definiše šta je riblji štapić i koji procenat ribe on mora imati. Zato je važno da potrošač pročita deklaraciju i da odabere proizvod koji ima što veći procenat ribe", naglašava Diana Gluhak.

Nije teško napraviti domaće, prave riblje štapiće, ali tu se gubi onaj deo praktičnosti zbog koje su oni tako popularni. Proteini koji stižu od ribe ljudskom organizmu su jedni od najvažnijih i to je jedan od razloga zašto bismo ribu morali jesti što češće. 

Da ponovimo: riblji štapići nisu riba! Kada budete sledeći put kupovali zaleđene riblje štapiće okrenite kutiju i pročitajte sastojke. Lista je vrlo dugačka, a kao što možete pretpostaviti, nije ni malo zdrava. Umesto toga, kupite svežu ribu iz ribarnice koja će sigurno koštati više, ali ćete bar biti sigurni da ste pojeli nešto što je vašem telo mnogo prijalo.






Autor: V.K
Izvor: http://www.telegraf.rs | index.hr

« PREV
NEXT »

No comments