NEWS
latest

19 March

Hoće li putovanje u prošlost ikad biti moguće?


Večna tema filmova i knjiga žanra naučne fantastike oduvek je delovala primamljivo. Hoćemo li ikada dobiti priliku da sprečimo neki događaj iz prošlosti i upoznamo značajne ličnosti iz istorije? Pogledajte šta kažu naučnici.

Brajan Grin, autor bestselera „Elegantni univerzum“ i fizičar Univerziteta „Kolumbija“, ističe da su teoretičari do sad izlagali razičite scenarije o tome kako bismo se mogli vratiti u prošlost.

„I većina njih“, kaže Grin, „ako ih pogledate pažljivo, na ivici je fizike kakvu razumemo. Većina nas smatra da gotovo sve te teorije možemo odbaciti.“

U fizici, vreme se opisuje kao dimenzija nalik dužinim, širini i visini. Kada idete od svoje kuće do prodavnice, putujete kroz prostor krećući se kroz sve prostorne dimenzije: dužinu, širinu i visinu. Međutim, tu je i četvrta dimenzija: putujete i kroz vreme – u budućnost.

„Prostor i vreme su povezani četvorodimenzionalnom tkaninom zvanom prostor-vreme“, ističe Čarls Liju, astrofizičar Gradskog univerziteta u Njujorku na Koledžu Steten ajlenda i koautor knjige „Jedan univerzum: Kod kuće u kosmosu“.

Kako on objašnjava, sve što ima masu – ljudi, predmeti, nebeska tela – nalazi se na na ovom četvorodimenzionalnom tkanju i izaziva u njemu nekakvo udubljenje.

Ono je pokazatelj da se prostor-vreme savija kako bi se prilagodio masi“, kaže Liju, a zahvaljujući tom procesu predmeti se pomeraju na zakrivljenoj „stazi“. Ta zakrviljenost je ono šta znamo kao gravitaciju.

Matematički, kretanje je moguće napred-nazad samo u trima prostornim dimenzijama, ali to ne važi i za vreme.

„U četvorodimenzionalnom prostor-vremenu, možete da se krećete samo napred u vremenu“, rekao je Liju za LiveScience.

Okretanje prošlosti

Nekolicina stručnjaka, ipak, veruje da je put u prošlost moguć prolaskom kroz hipotetički tunel koji spaja dva dela prostor-vremena – crvotočine. Ti delovi mogu biti različiti univerzumi ili delovi jednog.

„Crvotočine su budućnost, crvotočine su prošlost“, kaže Mičio Kaku, autor knjiga „Hipersvemir“ i „paralelni svetovi“ i fizičar Gradskog univerziteta u Njujorku. „Ali moramo biti obazrivi. Gorivo neophodno da se takvoj vremenskoj mašini da energija je daleko iznad bilo čega što možemo da napravimo današnjom tehnologijom.“

Ipak, Brajan Grin dovodi u pitanje i ovu teoriju.

„Veoma je optimistična ideja da ako 'petljate' s otvaranjem crvotočine možete ne samo proći prečicom od jedne tačke u prostoru do druge nego i od jednog do drugog trenutka“, zaključio je.


Izvor: http://www.nationalgeographic.rs

« PREV
NEXT »

No comments