NEWS
latest

07 April

Norveška, zemlja koja Vas ostavlja bez daha


Kraljevina Norveška, nordijska zemlja, postojbina vikinga. Glavni grad Oslo. Zemlja fascinantne istorije, divnih gradova i prirodnih lepota. Putovanje kroz ovu zemlju ostavlja bez daha. Priroda se potrudila da sakupi sva prirodna bogatstva na jednom mestu. Norveška je jedna od najređe naseljenih zemlja (13st/1km) ali izuzetno bogata i ne baš jeftina za život. Ali isplati se. U njoj ima 450.000 jezera i preko hiljadu fjordova (dugački morski rukavci okruženi sa tri strane strmim kopnom). Najdublje jezero u Evropi Hornidalsvatnet duboko je 514km.

Jedan od najdužih tunela Laerdal dužine je 24,5 km i putničkom vozilu potrebno je oko 20 minuta da prođe kroz tunel. Zbog toga je tunel podeljen na četiri tematska dela kako bi vozači zadržali koncentraciju.

Posmatrajući prirodu imate želju da što duže putujete da bi uživali u prizoru. Tri fenomena koja se pojavljuju u ovoj zemlji su: polarna noć, polarni dan i polarna svetlost. Zatim, tu su polarni medvedi, divlji irvasi, a ni Deda Mraz nije daleko.

Sa preko 50.000 ostrva i obalom koja se proteže skoro 52.000 milja ova zemlja Vas prosto izaziva da je istražite. Evo nekoliko uhvaćenih prizora istaknutih fotografa čisto da bi imali predstavu šta će te propustiti ako ne posetite ovu prelepu zemlju.Autor : Violeta Tamindžić 

Fotografije : Stein Lauritsen, Adam Smok, Doede Bardok, Gabor Hajdufi, Gert Nordoy, Eugen, Jennifer Frederick, Martin Ystenes, Patrick Nouhailler, Piotr Grudzien, Torfinn Rosfjord, Szefi

« PREV
NEXT »

No comments