NEWS
latest

08 April

Ruzmarin - eliksir mladosti i simbol ljubavi i mudrosti



Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa". Ruzmarin je žbunolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svetloplavih cvetova a potiče iz mediteranskih krajeva.. Igličasti listovi ntenzivnog su mirisa, kao i pikantno ljutog, oporog i gorkog ukusa. 

Koristi se za aromatizovanje povrća i jela od mesa. Ruzmarin podstiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, kao i na taj način poboljšava koncentraciju i leči glavobolju. Premda posvećen boginji ljepote i ljubavi Afroditi, ruzmarin nije samo simbol ljubavi, on je i simbol mudrosti.

Kada je mađarska kraljica Elizabeta odlučila da se pod stare dane (u sedmoj deceniji) uda za švedskog kralja suočila se sa velikim problemom. Artritis je od nje napravio invalida, jako teško se kretala, zglobovi su joj se deformisali i jako je boleli. Tada joj je neko preporučio ruzmarin. Za kratko vreme bolest se povukla, bolovi su prestali, kraljica se ispravila i podmladila. Prezadovoljna rezultatima, odlučila je da svatovi na njenoj svadbi budu zakićeni grančicama ruzmarina. Tako je, po legendi, nastao ovaj običaj koji se  zadržao  do danas u mnogim evropskim zemljama.



Saveti za gajenje ruzmarina

Za  gajenje ruzmarina koristie se suvi tereni na južnim padinama sa što više svetlosti. U periodu do početka cvetanja traži nešto više vlage, a kasnije podnosi jake i dugotrajne suše. Zahteva humusna ili peskovito ilovasta zemljišta neutralne reakcije. Može se gajiti i na lakšim, plitkim i krečnim zemljištima. Kao kod većine višegodišnjih biljaka vegetacija kreće krajem marta, kada temperature porastu iznad 15 - 20 °C.

Sadnja: Sadnice ruzmarina rastu veoma sporo, tako da ukoliko želite da one što pre porastu najbolje je da kupite biljke i krenete sa njima.

Prored: Sadite biljke u razmaku 30 do 60 centimetara. Ako planirate da uzgajate ruzmarin tokom cele godine najbolje je da biljke razdvojite dobrih 120 centimetara, jer one mogu da narastu i naprave veliki žbun, čak i drvo od ruzmarina.




Tekst: Redakcija InfoNet Magazina
Fotografije: Nataša V.

« PREV
NEXT »

No comments