NEWS
latest

01 May

Dinant, gradić iz bajke

Dinant je grad u Belgiji koji ima 13500 stanovnika i jedan od najčešće posećivanih od strane turista. Nalazi se u gornjem toku reke Mezo, usečen u stene, dok na vrhu brega iznad grada, kao kruna, uzdiže se moćna tvrđava. Tvrđava je danas pretvorena u muzej koji oživljava istoriju ovog grada. Sa zidova koji se uzdižu 100 metara iznad reke pruža se nezaboravan pogled na grad i rečnu dolinu .
Najbolji način za obilazak grada jeste vožnja brodom ili kanuom niz reku. Kroz grad protiče reka Mezo koja izvire u Francuskoj, prolazi kroz Belgiju i Holandiju, a zatim se uliva u Severno more. U prolasku kroz Belgiju u njenom odrazu najbolje se vidi lepota Dinanta.

Jedan od najpoznatijih stanovnika ovog dopadljivog grada je Alfred Sax, inače poznat kao pronalazač saksofona. U njegovu čast u Dinantu se održava nekoliko kulturnih manifestacija. Bilo da u grad stignete kolima ili vozom, prvo kuda ćete morati da prođete je most ,,Šarl De Gol ". Spajajući dve obale reke, on povezuje glavni trg u gradu sa crkvom Notr Dam i tvrđavom. Sa jedne i sa druge strane mosta postavljeni su ogromni raznobojni saksofoni u čast njihovog tvorca.






Izvor: planetware.com, Belgium break
Prevod: Redakcija Magazina InfoNet

Fotografije: Andres Nieto Porras, Aram Zucker-Scharff, Borkur Sigurbjornsson, 
Daviddje, Dez&Jude, Eddy Van 3000, Eric Huybrechts, Ines s., Jeremy Oakley, 
Ramon, Ruben Holthuijsen, Smabs Sputzer

« PREV
NEXT »

No comments