NEWS
latest

09 November

Kako do posla posle pedesete godine

Do radnog mesta teško dolaze žene koje su prešle pedesetu. U požarevačkom tekstilnom preduzeću obuku za šivenje i krojenje prošlo je 12 žena preko Nacionalne službe zapošljavanje. Svaka priča o njihovom putu do posla je drugačija. 

Sve priče žena koje traže posao u Srbiji su jedinstvene i teške. Kada imate više od 50 godina, nisu više ni uporedive. Pre nego što je Ivka Milosavljević preko Nacionalne službe za zapošljavanje završila obuku sa još 11 žena i zaposlila se kao krojačica u požarevačkoj fabrici odeće, posao je tražila četiri godine. 

"Radila sam u pekarstvu. Zatvorili su i onda sam ostala bez posla. Onda sam bila na birou za nezaposlene. Slučajno je ispalo da dođem na kurs, na obuku i počnem da radim", kaže Ivka Milosavljević iz Maljurevca kod Požarevca, 53 godine.

Vesna Stević iz Požarevca tokom svog radnog veka promenila je tri zanimanja i nikada nije radila kao pravnik za šta ima višu školu.

"Nema traženja, kako koji nađem. Neprijavljeno sam radila. Za osam godina 3, 4 posla sam radila. Sa jednog posla idem na drugi. Imam devojčicu osmi razred. To mora da se odneguje. Ali ja njoj želim bolju budućnost", kaže Vesna Stević, iz Požarevca, 52 godine.

I tradicionalno okruženje kod žena često utiče na traženje posla. Jasmina Nikolić ima osam godina do penzije. Prvi put je zaposlena, iako šije kod kuće od svoje petnaeste.

"Nisam mogla da se zaposlim, jer sam imala nepokretnu sverkvu. Kod kuće je trebalo da se radi svašta, a sama sam domaćica", kaže Jasmina Nikolić iz Lučice, 57 godina.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje su 2.232 žene starije od 50 godina iz Braničevskog okruga. To je za četvrtinu više nego registrovanih muškaraca u istom dobu. Objašnjenja nema.

"Činjenica jeste da smo produktivniji u 30 nego u 40 i 50. Ali postoji puno drugih stvari koje to kompenzuju. Postoji iskustvo, kvalitet u radu, posvećenost. Što na kraju može da bude i prednost, ne hendikep. Produktivniji smo sa manje godina, ali to nije preduslov za kavlitetnog i dobrog radnika", kaže Biljana Jović, vlasnica Modne kuće "Luna" Požarevac.

"Među ovim kategorijama se sigurno nalaze lica koja poseduju znanja i veštine koje sa kraćom obukom lakše mogu da se osposobe za kreativan rad, nego mlađa lica koja su tek izašla iz procesa obrazovanja", kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

One koje su ovaj trnovit put prošle u svom zlatnom dobu kažu da je recept samo jedan: optimizam i dobra motivacija.






Izvor: rts.rs
« PREV
NEXT »

No comments