NEWS
latest

26 August

Upoznajte Bokokotorski zaliv

Boka Kotorska je jedinstveni prirodni fjord na Mediteranu u Crnogorskom primorju, u blizini Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čija raskošna lepota zaustavlja dah. Na samom ulazu u zaliv nalazi se malo ostrvo Mamula. Ceo Bokokotorski zaliv sastoji se od dva zaliva, toplansko-tivatskog i risansko-kotorskog. Zaliv je naziv dobio još u Rimsko doba. 
Posebnu turističku draž Boki daju sedam specifičnih ostrva, a to su: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Škrpjela, Sveti Đorđe, Milosrdja, Ostrvo Cveća i Mala Gospa. Duž celog zaliva nalazi se lanac manjih naselja povezanih jedan za drugim. Svako od tih naselja ima svoju turističku i istorijsku priču, koja upotpunjuje ceo doživljaj celog zaliva.

Kotor je najveći i najvažniji grad u zalivu Boka Kotorska. Stari grad Kotor svrstan je davne 1979. godine na UNESCO  listu kulturne baštine.
Glavni potencijali celog Bokokotorskog zaliva su: izuzetan geostrategijski položaj, dobre saobraćajne veze, dinamični pejzaži, jedinstveno kulturno i istorijsko nasleđe, raznovrstnost klime na malom prostoru, more i stara naselja velike ambijentalne vrednosti. Sve ovo doprinosi visoko razvijenoj turističko-ugostiteljskoj ponudi duž celog zaliva.

Boku Kotorsku svako na svoj način doživljava, ali svaki dolazak u ovo carstvo prirode ostaviće na vas nezaboravni utisak.

Tekst i fotografije Nataša Č.V.





« PREV
NEXT »

No comments