NEWS
latest

26 August

Joga za oči

U ovom kompjuterskom svetu gde su računari naša svakodnevica naše oči su sve ugroženije. Zato i ne čudi što joga za oči i slične vežbe postaju sve popularnije.

Veliki broj ljudi svaki dan provodi gotovo celo radno vreme pred računarom. To ostavlja posledice na zdravlje, posebno oči. Mogu se javiti glavobolje, zamagljen vid, povećana osetljivost na jaču svetlost, teže fokusiranje, …

Ali, jedna stvar je sigurna – samo par minuta vežbi dnevno može ojačati vaše očne mišiće, pa čak i popraviti vid.

Obične vežbe poput fokusiranja vida na udaljene, pa na približene predmete, gledanje (i fokusiranje) na jedno, pa na drugo oko, fokusiranje pogleda na usamljeni objekat, gledanje u daljinu u prirodi, mogu vam značajno pomoći.


A šta je joga za oči?


Poštovaoci joge su sve ove vežbe unapredili, pomerili u drugu dimanziju. Poze za vid mogu da vam pomognu da pored ublažavanja nekih simptoma “računarskog oka” umirite glavobolje i opustite očne mišiće.

“Jogisti” čak veruju da možete osloboditi um i skoncentrisati se najbolje uz pomoć vida. Očima je potrebna mirna tama da bi se oporavile od “plešućeg” svetla. Najpoznatija vežba za oči je ona sa dlanovima. Ruke najpre zagrejte trljanjem ili pod mlazom tople vode.

Zažmurite, pokrijte oči dlanovima (ali ih ne pritiskajte i neka vam palčevi budu lagano naslonjeni na slepoočnice). Otvorite oči da se uverite da ste rukama u potpunosti blokirali svetlo. Ponovo zažmurite. Opustite se i dišite duboko (ruke su vam još uvek na očima). Pokušajte da zamislite potpuni mrak, mirni, opuštajući. Ako vam ne uspeva onda zamislite kako po belom papiru crtate krug crnim flomasterom. Ofarbajte mislima celi papir.

Kada radite ovu vežbu važno je da sedite na stolici (ili u sedećem joga položaju) ravnih leđa.

Pogledajte kako to izgleda joga za oči:Izvor: http://lifepressmagazin.com

« PREV
NEXT »

No comments