NEWS
latest

09 August

Barselona, grad koji je osnovao Herkules



Barselona, grad koga mnogi vole zbog jedinstvene arhitekture, ili zbog raznovrsne mediteranske hrane, neko zbog bogate istorije, a mnogi zbog Mesija, kralja sa Nou Kampa. Razlozi su različiti, ali ljubav prema Barseloni, glavnom gradu Katalonije, zajednička je za sve. Svake godine blizu 8 miliona turista poseti ovaj grad. Po jednoj od legendi, grad je osnovao Herkules 400 godina pre izgradnje Rima, a po drugoj, grad je osnovao Hanibalov otac Hamilkar Barsa po čijoj porodici je grad i dobio ime.

Barselona ima devet svetski poznatih kulturnih spomenika, zaštićenih od UNESCO-a, od kojih je čak sedam, delo čuvenog arhitekte Entonija Gaudija.

Las Ramblas, najpoznatija i najomiljenija ulica među turistima, dugačka je oko 2 kilometra, i ustvari je kombinacija pet ulica. Omiljena pešačka zona prepuna je uličnih muzičara i ostalih zabavljača koji garantuju dobro raspoloženje. Inače, najprometnija šoping ulica u Barseloni je Portal de L Angel. Kažu da ovom ulicom svakog sata prodje 3500 ljudi. Svake godine 23. aprila, održava se jedan od največih festivala poznat pod imenom Dan Svetog Đorđa. Tog dana voljene osobe i najbliži rodjaci i prijatelji daruju se sa ružama i knjigom. UNESCO je taj dan proglasio za Internacionalni dan knjige. Čudno, ali za razliku od ostalih delova Španije, gde je omiljen tradicionalni flamengo ples, u Barseloni je prisutna dosta jaka rok scena.

Zanimljivo je da, iako na moru, Barselona nije imala nijednu plažu sve do 1992. godine kada je bila domaćin olimpijade. Pre toga uz obalu je bio industrijski kompleks koji je tom prilikom izmešten iz grada. Na tom mestu sada se nalazi sedam rajskih plaža prepunih restorana i barova u dužini od 4,5 kilometara. Više od 10% grada je prekriveno zelenilom u 68 gradskih urbanih parkova. Sa svojih 180 kilometara biciklističkih staza Barselona je raj za bicikliste.

Katalonski temperament oseća se na svakom koraku. Uzbuđenje, živost i pozitivna energija svuda su prisutni. Ovde se život udiše punim plućima 24 časa na dan. Ako imate mogućnosti dođite i proverite.




Autor: Redakcija Magazina InfoNet

Fotografije: Albert Torello, Andrey Belenko, Ania Mendrek, Bert Kaufmann, Jordi Cerda,
Jorge Franganillo, Juanedc, Pedro Cambra, Pug Girl, Robert Photography, Robert Pittman,
Teresa Grau Ros




« PREV
NEXT »

No comments