NEWS
latest

26 February

Koliko traju ženska prijateljstva?


Najbolja ženska prijateljstva ne traju večno. Već u dvadesetim godinama žene češće komuniciraju s muškarcem.

Sudeći po listi najčešće pozivanih brojeva iz telefonskog imenika tokom godina, može se zaključiti da najbolja prijateljstva ipak ne traju večno. 

Naime, muškarac je ubedljivo broj jedan na popisu kontakata žene, i to od njenih dvadesetih pa sve do kasnih četrdesetih godina života.Kasnije na vrh dolazi žena, najčešće njena ćerka. 

Istraživači veruju da ti obrasci ukazuju na ženske strateške društvene veze koje čine da se usredsređuju na partnere tokom reproduktivnih godina, a zatim u kasnijim godinama prelaze na decu.


"Izgleda da žene na taj način investiraju u društveni kapital i to je pametna strategija koju muškarci jednostavno nemaju. Imate ograničenu količinu vremena, truda i emocija koje možete investirati u svoje odnose, a žene imaju tendenciju da snažno ulažu u pojedince," objašnjava Robin Dunbar antropolog sa Oksofrda. 

I ovo istraživanje je pokazalo da se veze i odnosi tokom života menjaju. Često ženske prijateljice iz rane mladosti jednostavno nestaju u zrelijem dobu. 

Ipak, žene paze na odnose jer razumeju koliko su važni kada ostare. Sada kada su otkrili da žene i muškarci drugačije grade međuljudske odnose, naučnici žele da se fokusiraju na proučavanje mozga kako bi se otkrilo koji delovi mozga deluju na različite odnose i kako. 





Izvor: b92
« PREV
NEXT »

No comments