NEWS
latest

04 March

Upoznajte Palma de Majorku


Jedna od najpopularnijih letnjih turističkih destinacija je upravo Majorka u Španiji. Godišnje preko 6 miliona turista poseti ova ostrva. Majorka je najveće ostrvo ovog arhipelaga, inače poznatog kao Balearska ostrva (Ibiza, Formentera i Menorka), sa svojih 800.000 stanovnika. 

Više od 3.400 restorana nudi fenomenalan izbor domaće španske i interkontinetalne mediteranske kuhinje. Za sve one koji uplovljavaju sa svojim jahtama na raspolaganju im je ukupno 41 luka i pristanište. Koliko turista poseti ostrvske plaže najbolje ilustruje podatak da je procenjeno da blizu 25 tona peska svake godine sa ostrva odnesu sami gosti preko svoje odeće, peškira, kose i obuće.

Za svačiji ukus, pored fantastičnih plaža po kojima je Majorka poznata u celom svetu, tu su i 400 kilometara uređenih staza za pešake i bicikliste koji masovno dolaze na ova rajska ostrva. 

Majorka je svoje ime dobila od Rimljana zahvaljujući tome što je po svojoj veličini najveće ostrvo u arhipelagu (major – latinski veliki ). Od 123 godine, pa sve skoro do petog veka, ostrva su bila pod Rimskom vlašću. Nakon toga, do 8. veka Majorkom je upravljalo Vizantijsko carstvo. Potom, Arapi preuzimaju kontrolu nad ostrvom narednih 300 godina. Tokom 1229 godine hrišćanska armija kralja Džejmsa I od Aragona, sa 1.500 konjanika i 15.000 ljudi osvaja ostrva, i tada katalonski jezik postaje službeni jezik na Majorci.

Glavni grad Majorke je Palma de Majorka. Na ostrvu postoji jedan univerzitet i jedan medjunarodni aerodrom. Region Bodega poznat je po čuvenim španskim vinima, crvenim Sauvignon, Syrah Monastrell, Merlot i Tempranill i belim Chardonnay, Moscatel, Macabeo, i Parellada. 

Sa oko 170 sunčanih dana u godini i nezaboravnim noćnim životom u čijim klubovima gostuju najbolji svetski D. J., provod na ovom ostrvu je zagarantovan.


Autor : Redakcija InfoNet Magazina


Fotografije: Alquiler de Coches, Andreas Trojak, Calvin Smith, Click-mallorca.com, Cristian Bortes,
dicau58, Edgar Jansen, Gert Mewes, Hans Poldoja, Jorge Brazil, Maria Rosa Ferre, Pierre de Sable,
Tommie Hansen






« PREV
NEXT »

No comments