NEWS
latest

12 September

Helsinki, grad na obali Baltičkog mora

Na jugu Finske , na poluostrvu, na obali Baltičkog mora, leži grad Helsinki. Grad su naselili Šveđani 1550. godine, na čelu sa kraljem Gustavom. Originalno ime Helsinkija je Helsingfors (Swedish ), što znači Švedski (švedski je oficijalni jezik u Finskoj ).
Sa populacijom od blizu 600.000 stanovnika Helsinki je kulturni i poslovni centar Finske, u kome postoji osam univerziteta i šest naučnih i tehnoloških parkova. Sedamdeset procenata stranih kompanija koje svoj kapital ulažu u Finsku imaju svoja predstavništva u ovom gradu.

Zvanično, područje na kome se nalazi grad prostire se svojim većim delom uz Baltičko more, a samo je 1/3 na kopnu. Morska oblast čini naseljenih 315 ostrva. Inače Helsinki je jedini grad u Finskoj koji u saobraćaju koristi tramvaj i podzemnu železnicu. Podzemna železnica je duga 73 km, i ima 4 linije sa sve ukupno 17 stanica. 

Simbol grada je drvo javor, ali i šumska veverica, koja se odomaćila ovde i zajedno sa ogromnom populacijom zečeva predstavlja ozbiljan problem u funkcionisanju gradskih službi.


Redakcija Web Magazina InfoNet

Fotografije: Giuseppe Milo, Jukka, Liam Lysaght, Matt Kieffer,
Rob Hurson, Sami C, Timo Newton-Syms, xiquinhosilva

« PREV
NEXT »

No comments