NEWS
latest

09 September

Zaposleni u Facebooku mogu pristupiti nalozima korisnika i bez lozinke


Zaposleni u Facebooku mogu pristupiti vašem profilu kad god požele, i to bez lozinke, a vi o tome ne morate biti obavešteni.

To otkriće je iznenadilo direktora izdavačke kuće Anjunabeats, Pava Siljamakija, koji je u u jednoj od kancelarija kompanije Facebook pokušao da se raspita kako da koristi Facebook za promociju svoje izdavačke kuće. Ono što ga je zbunilo je to da je ljubazni službenik kompanije sa druge strane stola u kancelariji ušao u njegov Facebook profil i to bez lozinke, iako je prethodno tražio dozvolu od Siljamakija da pristupi njegovom nalogu.

Siljamaki je svoje iznenađenje kasnije podelio sa svojim prijateljima i pratiocima na Facebooku.

“Samo sam se zapitao koliko zaposlenih u Facebooku ima takav pristup svačijem nalogu? Kakva su pravila ko i kada može pristupiti našem privatnom sadržaju i kako ćemo znati ako neko pristupi? (Moj Facebook me nije obavestio da je neko drugi pristupao mom privatnom profilu)”, napisao je Siljamaki.

Facebook je o ovome objavio zvanično saopštenje:
“Mi imamo rigorozne administrativne, fizičke i tehničke kontrole kako bi se ograničio pristup zaposlenih korisničkim podacima. Nezavisne treće strane ocenile su naše kontrole i one su više puta potvrđene od strane irskog povereništva za zaštitu podataka kao deo njihove kontrole naših postupanja”, kaže se u Facebookovom saopštenju.

“Pristup je fazni i ograničen je poslovnom funkcijom, a imenovani zaposleni mogu pristupiti samo onoj količini informacija koja je neophodna za izvršenje njihovih poslovnih obaveza, kao što su odgovaranje na izveštaje o bagovima ili zahteve za podršku nalozima. Postoje dva odvojena sistema za otkrivanje sumnjivih obrazaca ponašanja i ovi sistemi jednom nedeljno sastavljaju izveštaje koje pregledaju dva nezavisna tima za bezbednost”, kažu iz Facebooka ističući da oni ne tolerišu zloupotrebu takve moći i nepropisno ponašanje.

Ipak, Facebook nije objasnio koliko zaposlenih u kompaniji ima takav pristup nalozima korisnika.

Iz Facebooka kažu da se takav pristup strogo kontroliše i nadgleda, i da zahteva saglasnost od korisnika, što se u Siljamakijevom slučaju i desilo, kao i da se to može koristiti samo u određenim slučajevima i da to mogu uraditi samo pojedini zaposleni.

Iz Facebookovog saopštenja je jasno da bi zloupotreba ovakve moći dovela do otpuštanja onoga ko ju je zloupotrebio ali tako nešto bi se desilo tek onda kada se zloupotreba otkrije.


Izvor: http://www.informacija.rs


« PREV
NEXT »

No comments