NEWS
latest

15 October

PROFESORKA OTKRILA LAŽNE HUMANITARCE "Došli su mi na vrata i tražili prilog za lečenje deteta preminulog 2014. godine"

Kada bi ljudi znali kakvih sve zloupotreba ima sa prikupljanjem pomoći za lečenje dece u inostranstvu, teško da bi iko raznim posrednicima, među kojima je puno lažnih humanitaraca, ikad dao i metalni sitniš iz novčanika! Poslednji primer zabeležen je ovih dana u Beogradu, a prikupljan je novac "za lečenje" deteta preminulog još 2014. godine!

Kad su pozvonili na vrata, lažni humanitarci nisu znali da su pred stanom profesorke Mile Stajević, dečjeg hirurga u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić".
- Došla mi je na vrata žena iz humanitarne organizacije "XYZ" koja skuplja pare za lečenje bolesne dece i njihovo slanje u inostranstvo. "Dajte da vidim otpusnu listu", kažem ja... Dade mi žena, prepoznatljivi logo Instituta. Na kraju piše - EXITUS LETALIS (smrtni ishod) - obelodanila je profesorka Stajević. 

Lekari iz istog Instituta još pamte jedan raniji, mada ne ovako drastičan slučaj, kad su neki od njih, prolazeći Knez Mihailovom ulicom, videli porodicu sa štandom za prikupljanje pomoći da dete ode na transplantaciju u Italiju, a to dete je bilo pacijent Instituta, odakle je, o trošku zdravstvenog osiguranja, već bilo transplantirano u Italiji. Porodica je tada šokiranim lekarima objasnila da zapravo skuplja novac za životne troškove?!

- Da sada pošaljem dopis humanitarnim organizacijama da nam samo na mom odeljenju treba kao hleb pet špric-pumpi koje koštaju po 1.000 evra svaka, rekli bi da tražim svoju korist u nabavkama. Preko RFZO je poslato 800 dece na lečenje i analize prošle godine, a to svi negiraju. Ne branim državu, ali u tim komisijama sedimo mi koji smo najstručniji u svojim oblastima - napisala je na društvenoj mreži profesorka Stajević, revoltirana mahinacijama u prikupljanju pomoći za lečenje u inostranstvu.

Lekari koji učestvuju u radu Budžetskog fonda za lečenje u inostranstvu u utorak su upozorili da pojedinci, laici za medicinu, pokušavaju da ispolitizuju ovu oblast, a doktori koji leče te pacijente ukazuju na još jedan problem - da se novac za lečenje u stranim klinikama, i kad je "sve finansijski čisto", na žalost pacijenata i porodica, često prikuplja uzaludno. Samo zbog nade roditelja, koja je, svakako, razumljiva, ali medicinski neutemeljena.

Doktori nisu spremni da za konkretne slučajeve to kažu javno, jer su svesni da bi, u atmosferi jakih emocija koje kod većine bude bolesna deca, bili izloženi javnom linču.

Pomoć prvo od institucija

Iz Ministarstva zdravlja pozivaju sve da se, kad postoji potreba za lečenjem u inostranstvu, kako za decu, tako i za odrasle, prvo obrate RFZO i Budžetskom fondu. Info-liniju 0700333443, koja je za sve informacije otvorena prošlog ponedeljka, dnevno, prema podacima RFZO, pozove oko 80 građana, a 75 odsto poziva je vezano za lečenje u inostranstvu. 


Izvor: blic.rs
Foto: Oliver Bunić

« PREV
NEXT »

No comments