NEWS
latest

01 November

OVAKO SU OTIMALI STANOVE: Kad umre neko bez naslednika stigne dojava i počinje NJIHOVA PREVARA


Osumnjičeni su uhapšeni u akciji pod nazivom "Inporost", a Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu o bandi koja je duže vreme pod prismotrom zbog sumnjive preprodaje stanova na Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu.

Deset osoba uhapšeno je zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa na teritoriji Beograda falsifikovanom dokumentacijom preprodavali stanove čiji su vlasnici preminuli, a koji nisu imali zakonske naslednike.

Kako saznajemo, osumnjičeni prevaranti su uhapšeni u akciji pod nazivom "Inporost" i sprovedeni su na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje će voditi istragu. Njihov identitet, međutim, do zaključenja broja nije saopšten.

Kako je otkrio dobro obavešten izvor, u pitanju je organizovana kriminalna grupa koja je već duže vreme pod prismotrom zbog sumnjive preprodaje stanova na teritoriji Voždovca, Zvezdare i Novog Beograda. Među njima i njihovim saučesnicima navodno ima i zaposlenih u pogrebnim preduzećima, ali i pojedinim državnim institucijama.

- Grupa je najpre prikupljala i dobijala informacije kada u Beogradu premine neko ko iza sebe nema bliže i dalje rođake i koga bi, po aktuelnom zakonu, trebalo da nasledi opština ili Grad. Oni bi se, međutim, nakon smrti vlasnika stana navodno javili sudu tvrdeći da su od pokojnika nedavno kupili stan, ali da su ugovor negde zaturili ili izgubili. S obzirom na to da se kopije svakog ugovora čuvaju i u drugim institucijama, prevaranti potom, po automatizmu, izgovaraju brojeve ugovora za koje unapred znaju da se nalaze u arhivama, ali na stranicama koje su prethodno misteriozno iscepane - kazao je za "Kurir" dobro obavešten izvor.

On dodaje da prevaranti zbog začkoljice sa iscepanim stranicama potom uspevaju da izvuku kopiju svog nepostojećeg kupoprodajnog ugovora.

- Sa tim dokumentom već olako ulaze u proceduru nasledstva, po čijem okončanju postaju i formalni vlasnici, koji zatim po kratkom postupku prodaju te nekretnine, i to po ceni mnogo nižoj od tržišne - dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, malverzacijama ove kriminalne grupe najviše je oštećen budžet Srbije jer je u pitanju krađa stanova koji je trebalo da postanu državni.

- Sumnja se da je budžetu naneta višemilionska šteta, a tačan iznos biće utvrđen tokom predstojeće istrage - završava naš sagovornik i dodaje da se proverava koliko tačno stanova su članovi ove grupe preprodali služeći se ovim malverzacijama.


Tužilac traži pritvor

Kako "Kurir" nezvanično saznaje, zamenik tužioca za organizovani kriminal juče je nakon saslušanja osumnjičenih prevaranata predložio da im se odredi pritvor do 30 dana zbog opasnosti od uticaja na svedoke. Odluke o tome doneće naknadno sudija za prethodni postupak Višeg suda.




Izvor: kurir.rs
« PREV
NEXT »

No comments