NEWS
latest

22 December

Suve ruke tokom zime: Pravilna nega kože i noktiju

Uzrok suvoće kože je dehidratacija koja može biti posledica brojnih faktora kao što su geni, manjak brige ili vremenski uslovi. Zato je zaštita i pravilna nega suve kože posebno važna zimi. 

Spoljni faktori, kao što su hladnoća, vetar, nagle promene temperature iz hladnog u toplo štetno utiču na kožu. Ruke su, pored lica, najizloženiji deo tela i zato je važno da im pružite adekvatnu negu, posebno na niskim temperaturama, jer ako se ne neguju na pravi način, vremenom postaju suve i ispucale. 

Veliki uticaj na isušivanje kože ima i često pranje ruku, pogotovo u vreme kada haraju virusi i kada je učestalo pranje jedan od uslova očuvanja zdravlja. Bez obzira na tip sapuna, svako pranje u određenoj meri skida hidrolipidni film sa kože, čime se smanjuje njena otpornost prema mikroorganizmima. Ni nokti nisu pošteđeni problema. Zbog smanjene konzumacije voća i povrća zimi i manjeg unosa vitamina i minerala, nokti često pucaju i listaju se.


Evo nekoliko praktičnih saveta za lepe i negovane ruke i nokte zimi:

# Kada izlazite na hladnoću, obavezno navucite rukavice. One štite ruke od vetra i hladnoće i smanjuju isušivanje kože.

# Posle svakog pranja ruku nanesite kremu za ruke bogatu lipidima - obnovićete površinski sloj, nahraniti i omekšati kožu. Da biste maksimalno zaštitili kožu, veoma je važan izbor kreme za ruke. Najbolji efekat daju one napravljene na bazi ši putera, maslinovog, avokadovog ili kokosovog ulja, aloja vere, sa vitaminima... Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova na planini, preporuka je da koristite kreme sa pčelinjim voskom koje su hranljivije i pružaju savršenu zaštitu od hladnoće. Odaberite onu koja stvara zaštitni sloj na koži, ali ne sme biti lepljiva jer tada onemogućuje disanje kože, a time i njeno normalno funkcionisanje. Pazite na sastojke i pokušajte da izaberete kremu koja ne sadrži parabene, mineralna ulja i veštačke boje.

# Jednom nedeljno napravite piling ruku - uklonićete mrtve ćelije kože i učiniti je mekšom, a sastojci kreme će lakše prodreti u kožu. Piling možete kupiti ili napraviti sami. Dobro promešajte malo meda, krupne soli i kokosovog ulja. Nanesite smesu na ruke i utrljavajte je nekoliko minuta. Poželjno je da u ovo doba godine piling radite bar jednom nedeljno.

# Ne bi bilo loše da povremeno nanesete i masku, i to je najbolje posle pilinga. Namažite je na ruke, navucite rukavice ili namotajte oko ruku foliju - pod uticajem toplote koža bolje upija sastojke iz hranljivih preparata. Ostavite masku na rukama da stoji oko 15 minuta, pa je isperite prvo mlakom, pa hladnom vodom.


# Svako veče pre spavanja priuštite rukama kraljevski tretman - u debljem sloju umasirajte kremu za ruke kako biste podstakli cirkulaciju i navucite pamučne rukavice. One će vam zagrejati ruke i krema će se bolje upiti. Oni koji imaju osetljivu kožu mogu za noć da koriste maslinovo ulje. Na ruke pre spavanja nanesite nekoliko kapi maslinovog ulja, koje ste prethodno pomešali s malo limunovog soka. Navucite pamučne rukavice i ostavite da ulje deluje tokom noći. 

Da bi vaše ruke ostale glatke i mekane, ključno je da ih pravilno perete, ali i negujete odgovarajućim kremama. Dermatolozi ističu da usvajanjem pravilnih navika kod nege ruku izbegavate ispucalost i crvenilo.

Evo kako da pravilno perete ruke kako biste ih zaštitili tokom hladnih zimskih dana:

# Sapun dobro isperite posle pranja ruku jer on dodatno isušuje kožu.

# Koristite blage sapune kako ne biste uklanjali prirodna ulja sa kože ruku.

# Izbegavajte upotrebu prevruće vode koja dodatno isušuje kožu ruke i izaziva njeno pucanje.


Ishrana za jake nokte
Zimi se, pored korišćenja laka za zaštitu noktiju, preporučuje i češća upotreba učvršćivača za nokte. Najbolje bi, međutim, bilo da pojačate ishranu i unosite što više namirnica bogatih kalcijumom i vitaminom A.


Blagotvorne kupke
Jedna od najboljih opcija kada je nega i zaštita ruku u pitanju jesu kupke od meda i mleka. Ruke možete negovati i kombinacijom maslinovog ulja i meda, a smesi koja je napravljena njihovim kombinovanjem možete dodati i nekoliko kapi ricinusovog ulja.


Izvor: cosmopolitan.rs


« PREV
NEXT »

No comments